Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ισχυρή η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας – Ανάπτυξη 2,8% το 2018

ΔΝΤ: Ισχυρή η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας – Ανάπτυξη 2,8% το 2018
Το χρέος αποτελεί το μεγάλο αγκάθι – Συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής
Εύσημα στην Πορτογαλία προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για τη χώρα, τονίζοντας, όμως, ότι θα πρέπει να διατηρήσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, με δεδομένο και το υψηλό χρέος που έχει.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Πορτογαλία «γύρισε επιτυχημένα σελίδα» από την κρίση μεταξύ 2010 και 2013 και πλέον απολαμβάνει ανάκαμψη της οικονομίας της με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας, υγιή πορεία των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών.



Όπως αναφέρεται στο report του Ταμείου η ανάπτυξη του πορτογαλικού ΑΕΠ έφθασε στο 2,7% το 2017, ήτοι η υψηλότερη από το 2000.
Η αναγέννηση των επενδύσεων, οι ισχυρές εξαγωγές και η σταθερότητα στην κατανάλωση ήταν αυτά που οδήγησαν στην ανάκαμψη.
Για το 2018 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 2,8%.



Η ανεργία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 7,1% τον Απρίλιο του 2018.
Σημαντική είναι η μείωση και των μακροχρόνια ανέργων.
Το εμπόριο και ο τουρισμός αποτέλεσαν δύο παράγοντες επιπλέον στήριξης για την πορτογαλική οικονομία.



Οι κίνδυνοι

Στους κινδύνους για την πορτογαλική οικονομία εντάσσεται η ύπαρξη υψηλού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 103% του ΑΕΠ το 2023, δηλαδή κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρέθηκε το 2017.



«Η Πορτογαλία θα πρέπει να διατηρήσει την πτωτική τάση στο χρέος της και να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι προκειμένου να αποφύγει μελλοντικά σοκ και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τονίζει το Ταμείο.



Επιπρόσθετα το κλειδί για να συνεχιστεί η καλή πορεία της πορτογαλικής οικονομίας είναι, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, να διατηρήσει μία μετρημένη δημοσιονομική πολιτική, με παροχή μεγαλύτερης προσοχής στις δαπάνες, κυρίως σε ό,τι αφορά μισθούς και συντάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης