Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπό την εποπτεία του ESM o διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν - Στις 15/10 οι προσφορές

tags :
Υπό την εποπτεία του ESM o διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν - Στις 15/10 οι προσφορές
Η δυσαρέσκεια που επικρατεί ανάμεσα στους υποψηφίους από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι εμφανής,
Να ξεκαθαρίσει αλλά και να εγγυηθεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού θέλησε χτες η διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Γεράσιμο Τσιαπάρα να τονίζει ότι ο διαγωνισμός παρακολουθείται στενά από τον ESM.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο των προηγούμενων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, ο οποίος όχι μόνο αναφέρθηκε στο στόχο της κυβέρνησης να ενταχθεί το Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, αλλά είπε ότι το νοσοκομείο ανήκε στο Δημόσιο και « σχεδόν εκλάπη».
Η δυσαρέσκεια που επικρατεί ανάμεσα στους υποψηφίους από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι εμφανής, αφού όπως μας έλεγαν, αν τελικά το Ντυνάν καταλήξει σε έναν από αυτούς, τότε θα χαρακτηριστούν ως κλεπταποδόχοι. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο μεγαλύτερος φόβος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι όποιος επενδύσει τα κεφάλαιά του θα έχει απέναντί του το κράτος,
Προβληματισμός όμως επικρατεί και σε τραπεζικά στελέχη, ένας εκ των οποίων δήλωσε μετά το πέρας της ομιλίας ου πρωθυπουργού: «Αν η πολιτεία, δια στόματος πρωθυπουργού, αμφισβητεί την κυριότητα του νοσοκομείου τότε ο διαγωνισμός δεν έχει νόημα καθώς ο αγοραστής κινδυνεύει να μπει σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα».
Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Οδήλωσε χτες ότι η διαδικασία πώλησης "θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στον σύμβουλο πώλησης" και οι οποίες περιλαμβάνουν "την κατάθεση ανταγωνιστικών προσφορών εντός εύλογου τιμήματος και τη συνακόλουθη έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας".
Σε διαφορετική περίπτωση υπογράμμισε ότι "ο διαγωνισμός ενδέχεται να κηρυχθεί άγονος".  
Ήδη πεντε επιχειρηματικά σχήματα έχουν καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν.
Αναμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι το Ιδρυμα Ωνάση (που λειτουργεί για λογαριασμό του Δημοσίου), η Farallon (έχει εξαγοράσει τα δάνεια τς Euromedica) αλλά και το κρατικό επενδυτικό fund από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο συμμετέχει στο σχήμα που έχει επενδύσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το οποίο ακούγεται ότι έχει δώσει την υψηλότερη προσφορά.
Η υποβολ΄των οικονομικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου.
τΟ νοσοκομείο που έπαψε να αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλέον λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική υπό την επωνυμία “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center” αποκτήθηκε, μέσω πλειστηριασμού, από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου, όπως επίσης και της άδειας λειτουργίας του Ερρίκος Ντυνάν, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ), στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο λόγω οφειλών, είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, όπου ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών, το νοσοκομείο περιήλθε στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας ΗΜΙΘΕΑ έναντι 115 εκατ. ευρώ.
Κατά την περίοδο της μεταβίβασης το Ερρίκος Ντυνάν χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά, ταμεία, ΔΕΚΟ, και εργαζόμενους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Όταν το νοσοκομείο αποκτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ένα εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης.
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, οι προμηθευτές εξοφλήθηκαν και πλέον η πληρότητα στο νοσοκομείο ξεπερνά το 60%.
Το 2016 εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, που ελέγχει το Ντυνάν, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 26% (προ rebate και clawback), μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα λειτουργίας.
Η χρήση έκλεισε με ζημίες σε επίπεδο EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 42% σε σχέση με το 2015) και ζημίες μετά από φόρους 16,8 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 33% σε σχέση με το 2015).

 Ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι από τις δηλώσεις Τσίπρα

Ικανοποίηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, περί «επαναφοράς του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση», εκφράζει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο (ΣΕΝΕΝ), σημειώνοντας παράλληλα πως η διατύπωση της εξαγγελίας «μας βρίσκει απόλυτα συντεταγμένους».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν», σημειώνει πως η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα «δικαιώνει την πάγια θέση του Σωματείου μας περί επανάκτησης του κοινωφελούς χαρακτήρα του νοσοκομείου και περί λειτουργίας του υπό την αιγίδα του Υπ. Υγείας», τονίζοντας πως διαμηνύουν, προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Σωματείο «αναμένει την άμεση υλοποίηση της ανωτέρω εξαγγελίας αφενός μεν υπό κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας αφετέρου δε με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά το Ντυνάν θα βρει τη θέση που του αξίζει προς όφελος της δημόσιας υγείας και του ελληνικού λαού, χωρίς να κυριαρχήσουν σκοπιμότητες και μεγαλοσυμφέροντα …», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης