Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ερώτηση στον SSM ποιοι είναι οι ικανοί; - Οι «απατεώνες» έλληνες τραπεζίτες του 2015 ή οι «τίμιοι» ξένοι των ΔΣ του 2018;

Ερώτηση στον SSM ποιοι είναι οι ικανοί; - Οι «απατεώνες» έλληνες τραπεζίτες του 2015 ή οι «τίμιοι» ξένοι των ΔΣ του 2018;
Πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, που θα φανεί ότι πολλά μέλη στα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών πρέπει να αντικατασταθούν με στελέχη που γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.
Το 2015 και 2016 ο Olaf Krug ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού - που υποβαθμίστηκε και άλλαξε διοικητικό πόστο τις τελευταίες ημέρες – υποστήριζε ότι οι έλληνες τραπεζίτες είναι απατεώνες εκτός εισαγωγικών.
Πολλά στελέχη του SSM προφανώς επηρεαζόμενα και από διάφορες καταστάσεις είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι έλληνες τραπεζίτες είναι απατεώνες, συνδέονται με το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα οπότε έπρεπε να τους αντικαταστήσουν.
Ποτέ δεν αποδείχθηκε το οτιδήποτε για τους έλληνες τραπεζίτες, προσπάθησαν και ορισμένοι ακόμη προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχους.
Μάλιστα οι κατήγοροι είναι κατηγορούμενοι σε άλλες υποθέσεις.
Τα «εγκλήματα των παλαιών τραπεζιτών» διεπράχθησαν πριν χρόνια αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί τίποτε και ούτε θα βρεθεί.
Γιατί απλά οι έλληνες τραπεζίτες στιγματίστηκαν ως απατεώνες για να μπορέσει ο SSM να πετύχει τον σκοπό του να αλλάξει τις διοικήσεις.
Έπρεπε να τους ατιμάσουν, να τους εξευτελίσουν, να τους διαπομπεύσουν, να τους διασύρουν.
Επειδή δεν είχαν στοιχεία επέλεξαν την συκοφαντία.  
Ο SSM και ο ακατονόμαστος Olaf Krug χαρακτήριζε τους έλληνες τραπεζίτες απατεώνες χωρίς στοιχεία και χωρίς ίχνος αιδούς.
Κατασκεύασαν ένα story χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, σκόπιμα συκοφάντησαν.
Ο SSM κατά τα άλλα μεριμνά για την συστημική ευστάθεια συκοφαντώντας και κατασκευάζοντας ενόχους.
Τι έκαναν;
Υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο και επέβαλλαν ένα έκτρωμα που προσβάλλει την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης.
Επέβαλλαν σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ξένοι να διοικούν κατ΄ ουσία καθώς η πλειοψηφία των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι ξένοι.
Τα ξένα μέλη στα διοικητικά συμβούλια τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες με κριτήρια την ακεραιότητα τους και κυρίως τις γνώσεις τους.
Συγκρίνοντας τους «απατεώνες» έλληνες τραπεζίτες του 2015 διαπιστώνουμε ότι παρέδωσαν τράπεζες με περισσότερα έσοδα, περισσότερο ενεργητικό και με 14 δισεκ. κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση εκ των οποίων τα 6 δισεκ. ήταν καθαρά νέα κεφάλαια.
Οι «απατεώνες» έλληνες τραπεζίτες του 2013 ή 2015 κάτω από ακραίες συνθήκες οικονομικής καταστροφής της Ελλάδος κατάφεραν να βρουν κεφάλαια και μάλιστα σε υψηλές τιμές.
Βρήκαν κεφάλαια, ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και το κυριότερο όλων παρά τα capital controls κατάφεραν να κρατήσουν όρθιες τις τράπεζες.
Τι έκαναν οι ξένοι των διοικητικών συμβουλίων που ήρθαν ως γνώστες να βελτιώσουν προς το καλύτερο τις τράπεζες;
Να σημειωθεί ότι δεν αναφερόμαστε στους έλληνες διευθύνοντες συμβούλους αλλά στους ξένους που έρχονται μια φορά τον μήνα να συμμετάσχουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, συρρικνώνονται, τα αποτελέσματα επιδεινώνονται, τα κεφάλαια μειώνονται και οι μετοχές καταρρέουν.
Που είναι η γνώση, οι ικανότητες, η αλλαγή πλεύσης των τραπεζών με τους ξένους;
Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται έως 70% χαμηλότερα από τις τιμές του 2015.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ξένοι στα διοικητικά συμβούλια – αν όχι όλοι – οι περισσότεροι είναι ανεπαρκείς.
Όπως έχει αποδείξει η ελληνική πραγματικότητα, δεν αποφασίζει ο διευθύνων σύμβουλος αλλά το διοικητικό συμβούλιο.
Η ευθύνη είναι συλλογική.
Πότε τα πήγαν καλύτερα οι τράπεζες το 2015 με τους «απατεώνες» έλληνες τραπεζίτες ή με τους ξένους του 2018 που κατέλαβαν τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών και εκ των πραγμάτων έχουν αποτύχει παταγωδώς;
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι όμηροι.
Όλο αυτό το σκηνικό καταστροφής πρέπει να αλλάξει.
Να απελευθερωθούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι, να έχουν μεγαλύτερη πραγματική εξουσία και πολλά μέλη των διοικητικών συμβουλίων – ειδικά οι ξένοι – να αντικατασταθούν.

Υποσημείωση

Στο βάθος πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, που θα φανεί ότι πολλά μέλη στα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών πρέπει να αντικατασταθούν με στελέχη που γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης