Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Χωρίς παρεκκλίσεις από τον «οδικό χάρτη» το έργο της διασύνδεσης Αττική - Κρήτη, παρά την επιστολή της Κομισιόν

tags :
ΡΑΕ: Χωρίς παρεκκλίσεις από τον «οδικό χάρτη» το έργο της διασύνδεσης Αττική - Κρήτη, παρά την επιστολή της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως κακώς η ΡΑΕ προχώρησε στην σχετική απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ
Η ΡΑΕ δεν προτίθεται να προβεί σε καμία παρέκκλιση από τον «οδικό χάρτη» που έχει δρομολογήσει για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, παρά την πρόσφατη επιστολή που στάλθηκε από την Κομισιόν.
Έτσι, όπως προβλέπεται από αυτό το σχέδιο, «όχημα» για την υλοποίηση του έργου θα είναι η Αριάδνη Interconnector, δηλαδή η εταιρεία ειδικού σκοπού που σύστησε ο ΑΔΜΗΕ με βάση την εντολή της Αρχής, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η διορία έως τον Δεκέμβριο για τις διαπραγματεύσεις του Euroasia Interconnector με τον Διαχειριστή, με σκοπό την είσοδο του πρώτου στην εταιρεία με ποσοστό έως 39%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η στάση της Αρχής εκκινεί από το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφασή της για την εντολή σύστασης της Αριάδνη Interconnector από τον ΑΔΜΗΕ, το οποίο πηγάζει από την Οδηγία της Ε.Ε. περί ασφάλειας εφοδιασμού.
Ένα θέμα για το οποίο είναι αρμόδιες είναι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Επομένως, με την απόφαση ουσιαστικά δίνει εντολή στον ΑΔΜΗΕ να «θωρακίσει» την Κρήτη από τα σοβαρά προβλήματα επάρκειας ισχύος που θα αντιμετωπίσει το νησί από το 2020, όταν και θα μπουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας οι τοπικές πετρελαϊκές μονάδες.
Οποιαδήποτε άλλη λύση σε αυτά τα προβλήματα, πέραν της διασύνδεσης, όχι μόνο θα ήταν λιγότερο πρόσφορη, αλλά και θα προκαλούσε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον Έλληνα καταναλωτή.

Η θέση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή της η Κομισιόν αναφέρει πως κακώς η ΡΑΕ παρέβλεψε τους κώδικες νομοθεσίας και προχώρησε στην σχετική απευθείας ανάθεση προς τον ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, ζητά να παγώσει η διαδικασία μέχρι το τέλος του 2018, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στον Euroasia Interconnector, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το έργο θα αποκλειστεί από την διαδικασία του PCI που εξασφαλίζει η κοινοτική χρηματοδότηση.
Η ΡΑΕ ωστόσο φέρεται να υποστηρίζει πως η απόφασή της για την εντολή σύστασης της Αριάδνη Interconnector στον ΑΔΜΗΕ δεν απεντάσσει τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική από το συνολικό PCI έργο.
Eπίσης, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του Euroasia από το έργο, καθώς προβλέπεται διορία τρεις μήνες για τις διαπραγματεύσεις με τον ΑΔΜΗΕ, με σκοπό την είσοδό του στην εταιρεία ειδικού σκοπού με ποσοστό έως 39%.
Επίσης, η Αρχή θέτει ως πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις το MoU που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον Οκτώβριο, από το οποίο ο Euroasia δεν έχει αποσύρει την υπογραφή του.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης