Διφορούμενα μηνύματα από την Ιταλία - Castelli (αν. ΥΠΟΙΚ): Από 1/1/2019 το εισόδημα πολιτών - Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Διφορούμενα μηνύματα από την Ιταλία -  Castelli (αν. ΥΠΟΙΚ): Από 1/1/2019 το εισόδημα πολιτών - Στον αέρα ο προϋπολογισμός
Στα 780 ευρώ το minimum για το εισόδημα πολιτών, στα 15 δις ευρώ το συνολικό κόστος
Διφορούμενα μηνύματα εξακολουθεί να στέλνει η ιταλική κυβέρνηση όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 μια και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών των Salvini – Di Maio και των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ ότι θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Την ώρα δηλαδή που ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Luigi Di Maio υποστηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ιταλία δεν θα τα «σπάσει» με την ΕΕ – την οποία χαρακτηρίζει «το σπίτι μας, το οποίο όμως χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση» - όσον αφορά το ύψος του ελλείμματος της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Laura Castelli, η οποία προέρχεται και αυτή από το Κίνημα των 5 Αστέρων, υποστήριξε σε δηλώσεις της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ότι το «εισόδημα των πολιτών», βασική υπόσχεση του κόμματος της, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Όπως είπε το «εισόδημα των πολιτών» θα ανέρχεται στο ελάχιστο στα 780 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως το συνολικό κόστος από την υλοποίηση αυτής της βασικής πολιτικής εξαγγελίας θα ανέλθει στα 15 δις ευρώ.
Δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria διαμηνύει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 1,8% του ΑΕΠ για το 2019 δηλαδή λίγο κάτω από τα 30 δις ευρώ και εφόσον ισχύουν τα όσα λέει  η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ, τότε η υλοποίηση του «εισοδήματος των πολιτών» θα ροκανίσει σχεδόν το μισό του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται πως η ΕΕ ζητά από την Ιταλία να μην παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα της, καθώς το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου η Ιταλία να συνεχίσει να αποπληρώνει κανονικά το δημόσιο χρέος της.
Αν και Salvini – Di Maio επισημαίνουν ότι δεν θα παραβούν το όριο αυτό, ζητούν από τον Tria το τελικό ύψος του ελλείμματος να προσεγγίσει όσο το δυνατόν το 3% έτσι ώστε να έχουν το δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέρους των εξαγγελιών τους, κάτι που πάντως συναντά τις αντιδράσεις από τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος σπεύδει να επισημάνει την ανησυχία των αγορών και τον αντίκτυπο που αυτή μπορεί να έχει στην πορεία της ιταλικής οικονομίας.

Salvini (Lega Nord): Ο Draghi να αφήσει την κριτική και να στηρίξει την Ιταλία

Επίθεση στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, για τις σημερινές (13/9) δηλώσεις του αναφορικά με την ιταλική κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Salvini τονίζει ότι «καλό θα είναι οι Ιταλοί που βρίσκονται στην Ευρώπη να στηρίζουν τα συμφέροντα της Ιταλίας όπως κάνουν όλοι οι άλλοι για τις χώρες τους.
Αυτό κάνουν όλοι, βοηθούν και στηρίζουν και δεν ασκούν απλά κριτική».
Σημειώνεται ότι ο κ. Draghi στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι ορισμένες πολιτικές που έχει ανακοινώσει η ιταλική κυβέρνηση δεν συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ, γεγονός που θα πλήξει τόσο την ιταλική οικονομία όσο και την εμπιστοσύνη των αγορών σε αυτήν.
Προσέθεσε ακόμη ότι η ιταλική κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει με αυτά που λέει και τελικά το μόνο που μένει στην ΕΚΤ είναι να περιμένει την επίσημη κατάθεση του προϋπλογισμού της χώρας, για να καταλάβει και τις προθέσεις της κυβέρνησής της.
«Δυστυχώς οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έκαναν προκάλεσαν κάποια ζημιά, τα επιτόκια αυξήθηκαν για τα νοικονυριά και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο αυτό δεν επηρέασε τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και παραμένει κυρίως ένα «ιταλικό επεισόδιο», τόνισε ο Draghi ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Conte.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS