Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις μετά την ενόχληση της Κομισιόν - Βρυξέλλες: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - Αντίδραση από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ

tags :
Η κυβέρνηση διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις μετά την ενόχληση της Κομισιόν - Βρυξέλλες: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - Αντίδραση από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ
Η αναφορά περί ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις θέσεις των θεσμών, προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής
(upd) Να προχωρήσει σε διάψευση του δημοσιεύματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις αναγκάστηκε η κυβέρνηση, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και την έντονη ενόχληση της Κομισιόν.
«Αυτά που έγραψε σήμερα το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, ανέφερε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι στη σημερινή συνάντηση με  τους θεσμούς, την τελευταία σε αυτόν τον κύκλο, υπήρξε πρόοδος αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού.
Οι διαφορές που χωρίζουν ακόμη τις δύο πλευρές είναι πολύ μικρές.
Πρόκειται για τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων και στοχευμένων παροχών που έχει η κυβέρνηση πάνω από το μνημονιακό στόχο του 3,5% για την περίοδο 2019-2022.
Της κυβερνητικής διάψευσης προηγήθηκε η αντίδραση της Κομισιόν, η οποία εμφανίστηκε ενοχλημένη από το επικοινωνιακό παιχνίδι που στήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις.

Η ανακίνηση του ζητήματος και η λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα προκαλεί ζημιά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το μείζον αυτό ζήτημα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν από χθες, όπως μετέδωσε το bankingnews.gr, ότι οι θεσμοί δεν χαρακτήρισαν διαρθρωτικό μέτρο τη μείωση των συντάξεων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.
Ωστόσο, το σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, έκανε λόγο για πιθανή ακύρωση του μέτρου και σχετική ενημέρωση της αντιπολίτευσης, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

H αντίδραση της Κομισιόν

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alex Winterstein, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου Jean Claude Juncker, ότι «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται».
Μάλιστα, από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι όσον αφορά την Κομισιόν, ο μόνος εκπρόσωπος είναι ο Juncker, ο οποίος έχει δηλώσει πως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να τηρείται.
Αφορμή αποτέλεσε το επίμαχο τηλεγράφημα, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές που αναφέρουν ότι οι θεσμοί θεωρούν πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και κάνουν λόγο για πιθανή ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Η αναφορά περί ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις θέσεις των θεσμών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.
Σε απάντησή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμμένει στις πληροφορίες και τονίζει ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη ΝΔ.
Οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία με μία σκληρή ανακοίνωση κάνει λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Ειδικότερα, η ΝΔ διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο το σημερινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο η αντιπολίτευση ενημερώθηκε από τους θεσμούς ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο και ότι θα καταργηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019.
Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.
Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους.
Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς
Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσμούς.

ΚΙΝΑΛ: Καλούμε το ΑΠΕ να αποκαταστήσει την αλήθεια 


Το σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. 
Διάταξη  την οποία  προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.
Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την κυβέρνηση.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.
Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.
Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά  ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Τζανακόπουλος: Όσο καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ τόσο θα βγάζει την επιθυμία της να περικοπούν οι συντάξεις


Για βαθιά επιθυμία της ΝΔ να περικοπούν οι συντάξεις κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην αντίδραση της ΝΔ επί του δημοσιεύματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και μιλούν πλέον για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις.
Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.
Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις.
Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της.
Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια.
Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ.
Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση.
Μόνο τον εαυτό της» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

Δεν υπάρχει συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης - θεμών για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με τις πηγές να χαρακτηρίζουν πρώιμη τη σχετική φημολογία.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά  της.
Ωστόσο, πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.
Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.
Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα προηγήθηκε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και δεν θεωρούν διαρθρωτικό μέτρο τη μείωση των συντάξεων, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την ακύρωσή του.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε ότι οι θεσμοί έχουν ενημερώσει σχετικά την αντιπολίτευση, αναφορά η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.

Η απάντηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».
Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:
*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".
Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).
Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Μάχη με τον χρόνο για να διαγραφούν οι μειώσεις συντάξεων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Σε συνεχή επικοινωνία με τους δανειστές, που αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, θα βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να εξαφανίσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις από τον προϋπολογισμό του 2019.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται 1η Οκτωβρίου στην Βουλή, και στόχος είναι να μην υπάρχει μέσα το μέτρο, έστω και αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.
Όπως διαφαίνεται από τις πρώτες επαφές, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση από όλες τις πλευρές των θεσμών, και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίζει με το παραπάνω τις ελληνικές θέσεις, ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Οι θεσμοί φαίνεται να έχουν πειστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, ενώ δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.
Εντούτοις, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε χθες, νέες συνομιλίες με την γνωστή ομάδα των τεσσάρων μπαίνοντας έτσι «εμβόλιμα» στο πρόγραμμα των συναντήσεων που κανονικά ήταν να  γίνει μόνο σε τεχνικό επίπεδο.
Ακόμη και χθες, επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνικές σχέσεις με τους δανειστές και ότι τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, μολονότι οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν προϋπολογισμό, ακολουθώντας το πνεύμα των περικοπών που επικρατεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022).
Οι θεσμοί από την πλευρά τους συνεχίζουν να «διυλίζουν» τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού, κάνοντας συνεχείς προβολές με βάση τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, την πορεία της ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και τα περιθώρια για «αντίμετρα» που εμφανίζονται χωρίς τη μείωση των συντάξεων.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα που θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός το 2019 θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ έναντι 878 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα σταλεί στις 15 Οκτωβρίου στην ευρωζώνη, διαδικασία που θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα υπάρξει επίσημη απόφαση για τις συντάξεις.
Σήμερα, Παρασκευή, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν τις τελευταίες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά θέματα με τους επικεφαλής των δανειστών που στέλνουν συνεχείς ανταποκρίσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο και τότε θα δημοσιευθεί και η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.
Η δεύτερη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης