Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Η νομισματική πολιτική θα γίνει ήπια περιοριστική το 2019

Evans (Fed): Η νομισματική πολιτική θα γίνει ήπια περιοριστική το 2019
Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση των ΗΠΑ από το επόμενο έτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα αρχίσουν να περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση των ΗΠΑ από το επόμενο έτος, καθώς το επίπεδο του κόστους δανεισμού γίνεται καταλλήλως «ελαφρώς περιοριστικό», μετά από περισσότερο από μια δεκαετία που λειτουργούσε ως «επεκτατικό», δήλωσε σήμερα (14/9/2018) ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans.
«Η οικονομία των ΗΠΑ προχωρά με φουλ τις μηχανές, με έντονη ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και πληθωρισμό που πλησιάζει τον στόχο μας για 2% σε μια βιώσιμη βάση», ανέφερε ο Evans.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος, προτού επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, μειώνοντας την ανεργία από 3,9% τώρα σε 3,5% μέχρι το 2020, πολύ κάτω από το 4,5% που ο Evans θεωρεί ως βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός, δήλωσε ο ίδιος, θα αυξηθεί πιθανώς λίγο πάνω από το 2%, αν και όχι αρκετά για να προκαλέσει ανησυχία.
Ο Evans δήλωσε ακόμη ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων στο 3,1% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και στο 3,4% μέχρι το τέλος του 2020, πάνω από την εκτίμηση της Fed για ένα ουδέτερο ποσοστό της τάξεως του 2,9%.
«Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο 3 - 3,5% που προβλέπεται για το 2019 και το 2020 είναι ελαφρώς περιοριστικό», δήλωσε ο Evans.
Ο αξιωματούχος της Fed δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να θεωρούνται πιθανές δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εντός του 2018, δεδομένου του πόσο ισχυρή είναι η οικονομία.
«Ακόμα πιστεύω ότι σίγουρα τρεις με τέσσερις συνολικές αυξήσεις φέτος είναι πιθανές και ότι τα στοιχεία ήταν ισχυρά», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης