Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Thomsen (ΔΝΤ) και προς την Ελλάδα: Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να σέβονται τους κανόνες - Οικονομική και όχι πολιτική η ένωση

tags :
Μήνυμα Thomsen (ΔΝΤ) και προς την Ελλάδα: Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να σέβονται τους κανόνες - Οικονομική και όχι πολιτική η ένωση
«Η Ευρωζώνη είναι μία οικονομική όχι μία πολιτική Ένωση», ξεκαθάρισε το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ
Σαφή μηνύματα προς όλες τις χώρες της Ευρωζώνης –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – έστειλε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Poul Thomsen σε σημερινή (14/9) ομιλία του στο πλαίσιο συνεδρίου του διεθνούς οργανισμού.
Οι δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους του ΔΝΤ, καταφθάνουν σε μία περίοδο που στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για την τήρηση ή όχι των μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, μέτρο το οποίο ήταν απαίτηση του ΔΝΤ και σαφώς εύκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι ο κ. Thomsen, με αυτόν τον τρόπο απευθύνεται και προς την ελληνική κυβέρνηση.
Εν γένει το σύνολο της ομιλίας Thomsen, επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να δράσει η Ευρωζώνη από εδώ και στο εξής σε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, από την τραπεζική ένωση και τον κοινό προϋπολογισμό,  έως την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και τις μεθόδους διάσωσης ή διάλυσης των προβληματικών τραπεζών.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα προς την Κομισιόν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην «επιβολή» των δημοσιονομικών κανόνων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και παράλληλα να δρα ανάλογα όταν αυτά δεν φαίνονται πρόθυμα ή δεν μπορούν να τους εφαρμόσουν.
Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ «είναι βασικό όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Κομισιόν θα πρέπει να φροντίζει να πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου αυτοί οι κανόνες να τηρούνται.
Βέβαια την ίδια ώρα, ως ΔΝΤ, έχουμε τονίσει ότι αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να καταστούν πιο απλοί».
Το Ταμείο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ενώ ο Thomsen έσπευσε να παραδεχθεί ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι μία πολιτική ένωση  και ως εκ τούτου οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική της είναι μία περίπλοκη υπόθεση».
Ο κ. Thomsen προσέθεσε ακόμη ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη είναι απόλυτα απαραίτητη, καθώς «ο τραπεζικός τομέας είναι ο άξονας χρηματοδότησης. Είναι επομένως σκόπιμο η Ευρώπη να επιδιώξει την τραπεζική ένωση πριν από την ένωση των κεφαλαιαγορών».
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ, υποστήριξε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είνα η ενίσχυση της εποπτείας, ενώ θα πρέπει να πάψουν να ισχύουν πολιτικές ανά χώρα και να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Αυτό θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου για τον έλεγχο της υπερβολικής ανάληψης κινδύνου και θα διασφαλίσει την ισχυρή κατανομή των κινδύνων όταν οι τράπεζες αποτύχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης