Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, λόγω προσδοκιών για επιθετική σύσφιξη από τη Fed

ΗΠΑ: Πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, λόγω προσδοκιών για επιθετική σύσφιξη από τη Fed
Οι προσδοκίες για μία ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους παραμένουν αμετάβλητες
Ανοδικά κινούνται σήμερα (14/9/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με εκείνη του 10ετούς να ξεπερνά το 3% για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες, στον απόηχο στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και εν μέσω ενδείξεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε να προβεί σε μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές οχημάτων και ενδυμάτων, ωστόσο η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουλίου βοήθησε να διατηρηθούν αμετάβλητες οι προσδοκίες για μία ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο -η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο- ενώ τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7% αντί του +0,5% που είχαν δείξει προηγουμένως.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,4%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,6% τον περασμένο μήνα.
Θετικά ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο του 2018, με την ενίσχυσή της να φθάνει στο +0,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν άνοδό της κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,9%, αποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα δραστήριος παρά τις εντάσεις και τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα σχέδια της Fed για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε σήμερα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση των ΗΠΑ από το επόμενο έτος, καθώς το επίπεδο του κόστους δανεισμού γίνεται καταλλήλως «ελαφρώς περιοριστικό», μετά από περισσότερο από μια δεκαετία που λειτουργούσε ως «επεκτατικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος, προτού επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, μειώνοντας την ανεργία από 3,9% τώρα σε 3,5% μέχρι το 2020, πολύ κάτω από το 4,5% που ο Evans θεωρεί ως βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Έτσι, περί τις 17:45, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 2,8 μονάδες βάσης στο 2,99%, έχοντας προς στιγμήν ξεπεράσει το 3% -για πρώτη φορά από τις 2 Αυγούστου.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 2,2 μ.β. στο 2,78%, ενώ του 30ετούς ενισχύεται κατά 3,0 μ.β. στο 3,13%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης