Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Συγκεντρώνονται σύννεφα θύελλας - Αυξάνονται οι μαύροι κύκνοι στις αγορές και στα νομίσματα των αναδυόμενων

Societe Generale: Συγκεντρώνονται σύννεφα θύελλας - Αυξάνονται οι μαύροι κύκνοι στις αγορές και στα νομίσματα των αναδυόμενων
SocGen: «Μαύρα» σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις αγορές - Καραδοκεί η επόμενη ύφεση
Σύννεφα θύελλας συγκεντρώνονται "Storm Clouds Gathering" στην παγκόσμια οικονομία και αγορές προειδοποιεί η γαλλική τράπεζα Societe Generale.
Η γαλλική τράπεζα υποστηρίζει ότι ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σταθερή αυτή τη στιγμή, οι κίνδυνοι για να υπάρξει αντιστροφή της τάσης καθίστανται όλο και πιο έντονοι.
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν βαθιές ρίζες σε κυκλικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά κυρίως στη χάραξη πολιτικής, προβλέποντας ότι η επόμενη αμερικανική ύφεση θα εκδηλωθεί το 2019 -2020.
Τέσσερις από τους πιο σημαντικούς κινδύνους (προστατευτισμός/εμπορικοί πόλεμοι, επαναπροσδιορισμός της αγοράς, η αβεβαιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής και η σκληρή προσγείωση της Κίνας) εξελίσσονται σε σημαντικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία.
Οι «μαύροι κύκνοι»  της Societe Generale.



Κατά τους επόμενους 12 μήνες, η περαιτέρω επιδείνωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιδράσει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη, παράλληλα με την απότομη υπερτίμηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι αγορές θα θεωρούνται ακριβότερες.
 Η Societe Generale εκτιμάει ότι ενώ ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά, επιβεβαίωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθούν καθώς θα αυξήσουν τις τιμές εισαγωγής στις οικονομίες που επιβάλλουν δασμούς ή επιβάλλουν ποσοστώσεις.

Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου ήδη εξασθενεί



Ο παγκόσμιος δείκτης εμπορίου και η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας έχει κορυφωθεί



Φυσικά, ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα έβλαπτε την Κίνα στα πιο πιθανά σενάρια, αναφέρει η γαλλική τράπεζα.
Το 2017, οι συνολικές κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε λίγο περισσότερο από 500 δις. δολάρια, σχεδόν στο 4% του ΑΕΠ της Κίνας.
Μία μείωση κατά 50% στις ροές αυτές θα κατέληγε σε σημαντική πτώση στην ανάπτυξη της Κίνας.
Και με το «βάρος» της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία σε περίπου 15%, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα σοκ προς τα κάτω στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Για να ξεπεράσουν αυτές τις διαταραχές, οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη μειώσει το «σκιώδες» τραπεζικό τους σύστημα για να προετοιμαστούν για τις αναταράξεις.
Στη συνέχεια, η Societe Generale  στρέφει τις ανησυχίες της στις «ευάλωτες» αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως στην Αργεντινή, την Τουρκία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, των οποίων τα νομίσματα έχουν υποτιμηθεί κατά 18-20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018.
Η προσοχή επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση και τα υψηλά εξωτερικά - χρέος συναλλάγματος στο πλαίσιο των αυξανόμενων επιτοκίων ΗΠΑ και ΗΠΑ.



Η σύσφιγξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και το τέλος της φθηνής ρευστότητας  σύμφωνα με την Societe Generale σημαίνει ότι η έλλειψη δολαρίων ήταν κατά κύριο λόγο ο «ένοχος» του χάους των αναδυόμενων αγορών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η Societe Generale πιστεύει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχει ακόμα πολύ δρόμο και ότι η πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών νομισμάτων και αγορών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2019.
Επιπλέον, οι οικονομίες που αγνόησαν την πίεση της αναδυόμενης αγοράς υπόκεινται σε κάποια πίεση στο εγγύς μέλλον, αλλά μια χρηματοπιστωτική κρίση αναδυόμενης αγοράς φαίνεται να είναι περιορισμένη.



Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι ανατίμησης στις αγορές μετοχών των ανεπτυγμένων οικονομιών εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή.
Η Societe Generale ανέφερε ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ συνέχισαν να καταγράφουν νέα ρεκόρ, αν και οι χρηματιστηριακές αγορές των περισσότερων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν υποχωρήσει σε ετήσια βάση, ειδικά στην Ευρώπη.



Δεν είναι μόνο η Societe Generale και η Gundlach που κάνουν την υπόθεση ότι οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται στην κορυφή - η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley έδειξε ότι οι «κορυφαίες» προβλέψεις ανάπτυξης για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών του δείκτη S&P 500 πρόκειται να μειωθούν γρήγορα στο α’ τρίμηνο του 2019.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης