Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έσοδα έως 3 δισ. ευρώ θα αποφέρει το «κυνήγι» των οφειλετών από τα funds

Έσοδα έως 3 δισ. ευρώ θα αποφέρει το «κυνήγι» των οφειλετών από τα funds
Το κυνήγι των οφειλετών είναι η έξυπνη μπίζνα της επόμενης δεκαετίας
«Λεφτά με ουρά» που φθάνουν τα δισεκατομμύρια θα βγάλουν οι εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από το …κυνήγι των οφειλετών που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα δάνεια τους στις τράπεζες και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε Funds.
Το κυνήγι των οφειλετών είναι η έξυπνη μπίζνα της επόμενης δεκαετίας καθώς ο κύκλος των  «κόκκινων» δανείων πρέπει να κλείσει για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα  αφού είναι ο μόνος τρόπος για να …αναπνεύσει Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια  και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π)  παίρνουν θέση στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται  στην αγορά  των προβληματικών δάνειων.
Μέχρι σήμερα έχουν λάβει άδεια 14 εταιρείες από την Τράπεζα της  Ελλάδος και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται  να ξεπεράσουν τις 20  ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός  να αυξηθεί περαιτέρω τη νέα χρονιά.
Το μοίρασμα της πίτας των κόκκινων δανείων διαμορφώνει συνεργασίες  ανάμεσα σε έμπειρα στελέχη  που σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα  έχοντας ως σκοπό να διαχειριστούν όσο το δυνατό τα  μεγαλύτερα κομμάτια  της  πίτας  
Οι τράπεζες μέχρι σήμερα  έχουν  βγάλει  δάνεια  προς πώληση περίπου 10 δις ευρώ  και αναμένεται  να πουληθούν  επιπλέον 90 δις . ευρώ  τα επόμενα χρόνια.
Η πώληση των δανείων όμως δεν γίνεται στη ονομαστική  τους  αξία  και  στην ουσία πρόκειται για deals των τραπεζών με τα Funds πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία.
Στο υποθετικό σενάριο  τα 10 δισ. ευρώ να πουλήθηκαν προς 1 δισ ευρώ, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια  και Πιστώσεις  (Ε.Δ.Α.Δ.Π) που θα αναλάβουν να εισπράξουν τις οφειλές θα βάλουν στην τσέπη τους από 10  έως 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό προμήθειας κυμαίνεται  από 1 % έως 1,5% και διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δηλαδή με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που εμπεριέχει.  
Όταν  η συνολική πίτα με την ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων ανέρχεται σε 100 δις ευρώ τα οικονομικά οφέλη για τους συμμετέχοντες είναι αρκετά σημαντικά. Με τις πιο  συντηρητικές εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς οι  Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις  (Ε.Δ.Α.Δ.Π) διεκδικούν να εισπράξουν από 1  έως 3 δις  ευρώ από την είσπραξη οφειλών.
Η μερίδα του λέοντος όμως θα πάει στα Funds που αγόρασαν τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες και  στη συνέχεια μεταβίβασαν  το δικαίωμα είσπραξης  στις Ε.Δ.Α. Δ.Π.  

Οι «κυνηγοί» των οφειλετών

Η σύσταση των Εταιρειών  Διαχείρισης  Απαιτήσεων  από Δάνεια  και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π)  έγινε με το νόμο  Ν4354/2015 που ορίζει ότι το μετοχικό τους κεφάλαιο θα ανέρχεται τουλάχιστον σε 100.000 ευρώ για να αναλάβουν  τη διαχείριση των  «κόκκινων» δανείων.
Για τα Funds που αγοράζουν δάνεια από τις τράπεζες το αρχικό τους μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ.
Παράδειγμα η  Alpheus Hellas  πρόκειται για εταιρεία με έδρα  το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και πρόσφατα  αγόρασε χαρτοφυλάκιο  δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ  από την Εθνική Τράπεζα  το οποίο στη συνέχεια  μεταβιβάστηκε στην εταιρεία  QQuant Master  Servicer Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π  για να διαχειριστεί τις απαιτήσεις  του χαρτοφυλακίου.
Στέλεχος της αγοράς θεωρεί  ότι  είναι υψηλού  ρίσκου καθώς και η εξόφληση του δανείου είναι  επισφαλής με αποτέλεσμα και τα προσδοκώμενα έσοδα  να  μην είναι εξασφαλισμένα.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης