Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,6% για τον χρυσό, στα 1.201,10 δολ. ανά ουγγιά - Οριακά εβδομαδιαία κέρδη

tags :
Πτώση 0,6% για τον χρυσό, στα 1.201,10 δολ. ανά ουγγιά - Οριακά εβδομαδιαία κέρδη
Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο δέχτηκε ο χρυσός, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,6%
Με νέες απώλειες έκλεισε σήμερα (14/9/2018) ο χρυσός, καθώς δέχτηκε πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις αυξημένες προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε να προβεί σε μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών, ωστόσο η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουλίου βοήθησε να διατηρηθούν αμετάβλητες οι προσδοκίες για μία ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο -η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο- ενώ τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7% αντί του +0,5% που είχαν δείξει προηγουμένως.
Θετικά ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο του 2018, με την ενίσχυσή της να φθάνει στο +0,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν άνοδό της κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 4,9%, αποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα δραστήριος παρά τις εντάσεις και τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα σχέδια της Fed για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε σήμερα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση των ΗΠΑ από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος, προτού επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, μειώνοντας την ανεργία από 3,9% τώρα σε 3,5% μέχρι το 2020, πολύ κάτω από το 4,5% που ο Evans θεωρεί ως βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Ο αξιωματούχος της Fed δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να θεωρούνται πιθανές δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εντός του 2018, δεδομένου του πόσο ισχυρή είναι η οικονομία.
«Ακόμα πιστεύω ότι σίγουρα τρεις με τέσσερις συνολικές αυξήσεις φέτος είναι πιθανές και ότι τα στοιχεία ήταν ισχυρά», δήλωσε.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 7,10 δολ. ή 0,6% στα 1.201,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,163 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 94,9 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε οριακά κέρδη 70 σεντς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης