Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Στις 5/11 οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων - Καμία πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελιξία

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Στις 5/11 οι αποφάσεις  για τη τύχη των συντάξεων - Καμία πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελιξία
Αξιωματούχος ΔΝΤ: Στις 5/11 οι αποφάσεις  για τη τύχη των συντάξεων - Καμία πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελιξία
Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων, όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσα, αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελιξία στο συγκεκριμένο θέμα.
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμως απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το θόρυβο που δημιούργησε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος  του ΑΠΕ για τις συντάξεις.
Όμως, αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε ότι «οι αποφάσεις των θεσμών  για την τύχη των συντάξεων θα ληφθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου και αφού πρώτα συνταχθούν οι  σχετικές εκθέσεις  των θεσμών που υπολογίζεται να  είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου".
Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε επίσης  την περίπτωση το ΔΝΤ  να τηρήσει  μια "ευέλικτη" στάση  ακόμα και στο βαθμό που δεν διαταράσσεται ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%. Για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ  για την Ελλάδα, O. Dolman, σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούλιο είχε τονίσει  ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι το σύστημα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των συνταξιούχων μακροπρόθεσμα» και «το 2015, οι συντάξεις απορρόφησαν το 38% των δαπανών του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, απαιτώντας κρατικές μεταβιβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 9,5% του ΑΕΠ.
Όπως  είχε αναφέρει, «το σύστημα κοινωνικής στήριξης της Ελλάδας ήταν εκείνο το καιρό έντονα επικεντρωμένο στις συντάξεις που ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες, με βάση τους μισθούς ή τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι στο σύστημα ενώ εργάζονταν.
Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν άφησαν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης