Οργή Trump και των συντηρητικών για τις συναντήσεις του πρώην ΥΠΕΞ Kerry με τον Ιρανό Zarif

Οργή Trump και των συντηρητικών για τις συναντήσεις του πρώην ΥΠΕΞ Kerry με τον Ιρανό Zarif
Οργή Trump και των συντηρητικών για τις συναντήσεις του πρώην ΥΠΕΞ Kerry με τον Ιρανό Zarif
"Παράνομες" ή σε κάθε περίπτωση "ανάρμοστες" συναντήσεις: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, που παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι συνέχισε να συναντιέται με τον νυν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας J. Zarif, προκάλεσε την οργή του πρόεδρου D. Trupm.
"Ο John Kerry είχε παράνομες συναντήσεις με το πολύ εχθρικό ιρανικό καθεστώς, στο μόνο που χρησιμεύει αυτό είναι να υπονομεύσει την καλή δουλειά μας, εις βάρος του αμερικανικού λαού" έγραψε ο Trump στο Twitter.
"Τους είπε (σ.σ. ο John Kerry στους Ιρανούς) να περιμένουν το τέλος της κυβέρνησης Trump είναι κακό!", διαμαρτυρήθηκε, αφήνοντας να εννοθεί ότι οι συνομιλίες αυτές έγιναν χωρίς να λάβει γνώση προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου B. Obama πραγματοποιεί περιοδεία αυτήν την εποχή, προωθώντας την αυτοβιογραφία του.
Ο John Kerry  είχε διαπραγματευτεί στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του.
Παραδέχτηκε ότι είδε τον Zarif "τρεις ή τέσσερις φορές" αφότου αποχώρησε από την κυβέρνηση, μετά την εκλογή του Trump στην προεδρία.
Ο παρουσιαστής H. Hiout, ενός συντηρητικού ραδιοφωνικού σταθμού, του ζήτησε να διευκρινίσει αν προσπάθησε να δώσει συμβουλές στον M. Zarif για το πώς θα αντιμετωπίσει η Τεχεράνη την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015.
Και ο John Kerry απάντησε: "Όχι, δεν είναι δική μου δουλειά. Προσπάθησα μόνο να καταλάβω τι θα ήταν έτοιμο να πράξει το Ιράν για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή".
Ο John Kerry διαβεβαίωσε επίσης ότι είπε στον Ιρανό υπουργό: "Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν αρέσει στον κόσμο αυτό που συμβαίνει με τους πυραύλους σας, με τη Χεζμπολάχ, με την Υεμένη", επαναλαμβάνοντας δηλαδή ουσιαστικά τις κατηγορίες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης που καταγγέλλει συστηματικά την "κακόβουλη" συμπεριφορά της Τεχεράνης στην περιοχή.
Πολλοί συντηρητικοί σχολιαστές έσπευσαν να κατηγορήσουν τον John Kerry για "προδοσία" και ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τη φυλάκισή του.
Όταν ρωτήθηκε για αυτή τη "σκιώδη διπλωματία", η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Manisa Sing έκρινε την Πέμπτη ότι είναι "ατυχές που πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρούν να υπονομεύσουν την πρόοδο που προσπαθούμε να πετύχουμε" και πρόσθεσε: "Αν έγιναν αυτές οι συναντήσεις, το θεωρώ πολύ ανάρμοστο".
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ H. Noiert ειρωνεύτηκε τον Κέρι ο οποίος, όπως είπε, γυρνάει στα μέσα ενημέρωσης "για να κομπάσει για τις συναντήσεις του με την ιρανική κυβέρνηση".
"Είδα επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρείχε συμβουλές στην ιρανική κυβέρνηση.
Η καλύτερη συμβουλή που θα έπρεπε να της δώσει είναι να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS