Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα με στόχο την μεσαία αστική τάξη και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών

Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα με στόχο την μεσαία αστική τάξη και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών
Ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ πρέπει να δώσει δύο απαντήσεις...πως θα στηρίξει την μεσαία τάξη και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών
Μια σημαντική ευκαιρία δίνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη το αρχηγό της ΝΔ να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.
Ο Μητσοτάκης δεν θα κριθεί από τις παροχές που θα δώσει αλλά από τις διαφορές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πως θα συμβάλλει στην αναγέννηση της μεσαίας αστικής τάξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα όπως αποδεικνύεται είναι ότι ποντάρει στον δημόσιο υπάλληλο και στον χαμηλόμισθο οι οποίοι ωστόσο δεν αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες της οικονομίας.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν οι επιδόσεις της αγοράς δεν έχει καταφέρει να πείσει τους διεθνείς επενδυτές.
Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα, την οικονομία και τις τράπεζες της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν στηρίζει και στηρίζεται σε μια αντιπαραγωγική ομάδα πολιτών τους δημοσίους υπαλλήλους – στην πλειονότητα τους – και ακολουθεί λαϊκίστικη επαμφοτερίζουσα πολιτική έναντι των χαμηλών εισοδημάτων και των επιχειρήσεων.
Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν έπεισαν, θεωρήθηκαν παροχές και δεν αντιμετωπίστηκαν από την αγορά θετικά.
Ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ πρέπει να δώσει δύο απαντήσεις
1)Πως θα δημιουργήσει την μεσαία αστική τάξη η οποία εξουθενώθηκε και καταστράφηκε
2)Πως θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα, πως θα εμπνεύσει και θα πείσει τους διεθνούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και αποδοτικός επενδυτικός προορισμός.
Η μεσαία αστική τάξη με βάση το παρελθόν διακινούσε το 45% με 50% του χρήματος στην Ελλάδα και κατανάλωνε το 50% της εθνικής οικονομίας.
Η μεσαία αστική τάξη έχει αποδομηθεί.
Η ΝΔ πρέπει να συμβάλλει και συνδράμει στην αναγέννηση της μεσαίας αστικής τάξης.
Ως προς το μείζον θέμα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται success story.
Μια από τις δομικές αποτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι ενώ αποδέχθηκε το μνημόνιο ως μονόδρομο στην οικονομική μετάλλαξη της Ελλάδος, οι αγορές δεν πείστηκαν.
Δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι κυβέρνηση εμπιστοσύνης.
Έτσι εξηγείται η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων.

Market test η ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη

Ιδανικό market tests θα αποτελέσουν οι εξαγγελίες – προτάσεις – παροχές του Μητσοτάκη του αρχηγού της ΝΔ στην 83η έκθεση Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018.
Υπάρχει μια αντίληψη στην αγορά ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θα φέρουν άνοδο στο χρηματιστήριο όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.
Η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη και ένα καλό market test θα είναι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται τραπεζικό σφυροκόπημα, οι τράπεζες έχουν δραματικά απαξιωθεί.
Το χρηματιστήριο καταποντίζεται διασπώντας κρίσιμα τεχνικά σημεία στήριξης.
Η αγορά οφείλει μια αντίδραση, οπότε εάν συμπέσει με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη είτε θα αποτελεί σύμπτωση, είτε σε κάποιο βαθμό οι αγορές θα αποτιμήσουν την στρατηγική του αρχηγού της ΝΔ.
Στις 17 Σεπτεμβρίου ίσως υπάρξει αντίδραση στην χρηματιστηριακή αγορά και τότε θα διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό οι εξαγγελίες – παροχές Μητσοτάκη έχουν επιδράσει στην αγορά.
Σίγουρα θα αποτελέσουν ένα καλό market test.

Ποιοι είναι οι άξονες των προτάσεων – παροχών της ΝΔ;

Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις στην οικονομία που προτείνει η ΝΔ κοστολογούνται σε 3,5 δισεκ. και θα καλυφθούν από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας έως +4% σε βάθος ετών.
1)Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% σε βάθος 3ετίας.
Να σημειωθεί ότι ο Τσίπρας ανακοίνωσε μείωση στο 25%.
Το μέτρο αυτό κοστολογείται 800 εκατ ευρώ.
2)Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Το μέτρο αυτό κοστολογείται περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
3)Φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος 4ετίας και εφόσον δεν δημιουργεί πρόβλημα στο πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές.
4)Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε νέα Λιθουανία ή Εσθονία όπου οι συναλλαγές πολιτών με το δημόσιο γίνονται ηλεκτρονικά.
5)Θα προσδιοριστεί ένα ελάχιστο κατώτατο όριο σύνταξης και μισθού.
6)Στο ασφαλιστικό θα παρουσιάσει 3 πυλώνες.
Ο πρώτος θα είναι υποχρεωτικός και θα αφορά το κράτος με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και θα στηρίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με τον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα και ο τρίτος ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ο βασικός στόχος του μηχανισμού σύνταξης είναι η ανταποδοτικότητα, ότι πληρώνει ο κάθε πολίτης θα παίρνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης