Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Mε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Χαρίτσης: Mε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας
"Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελπίδας και της προοπτικής στην ελληνική κοινωνία", τονίζει ο Α. Χαρίτσης
«Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, η χώρα βγήκε από την ασφυκτική επιτροπεία με την κοινωνία όρθια» και «τώρα μπορούμε με σαφώς μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου της ΝΔ», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών,  Α. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελπίδας και της προοπτικής στην ελληνική κοινωνία».
Εκτιμά δε, πως «στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται οι πολίτες και ιδίως τα λαϊκά στρώματα θα εκτιμήσουν, παρά τις δυσκολίες οι οποίες παραμένουν, ποια είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, που θέτει τις ανάγκες τους στο κέντρο της πολιτικής της και είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές προκειμένου να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία και η κοινωνία».
Ο υπουργός σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την ΝΔ που «είναι το κόμμα του μνημονίου και δεν το κρύβει», «δεν υπήρξε ούτε θα γίνει ποτέ μνημονιακό κόμμα».
Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2015 είχε ως βασικό της μέλημα «να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές της συμφωνίας, την οποία θέσαμε αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού».
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι καταρχήν «η επιδίωξη συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων είναι βαθιά ριζωμένη στη λογική και στη κουλτούρα της Αριστεράς.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους», ενώ σημειώνει πως η κεντρική πολιτική σκηνή είναι κάτι διαφορετικό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί κατά πόδας την ΝΔ και πολλές φορές μάλιστα την ξεπερνά σε συντηρητισμό στα κρίσιμα ζητήματα πολιτικής για τη χώρα και την κοινωνία».
Όπως τονίζει, η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για «ευρύτερες συνεργασίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος είναι δεδομένη» και «προϋποθέτουν συγκεκριμένα βήματα από την άλλη πλευρά που να δείχνουν ότι απομακρύνεται από τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση αναφέρει ότι θα περιλαμβάνει την «σαφή διάκριση του ρόλου Κράτους-Εκκλησίας, την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, την ενίσχυση της Βουλής, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την περαιτέρω ενίσχυση δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες και την συνταγματική κατοχύρωση βασικών δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια».
Ακόμη, σημειώνει ότι «η δίκαιη ανάπτυξη εκκινεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενώ επόμενος μεγάλος στόχος είναι η ενίσχυση της αποκέντρωσης με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος έχει όμως ως προϋπόθεση την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα και  υπαγωγή σε καθεστώς πλήρους και σταθερής εργασίας του προσωπικού κρίσιμων για την κοινωνία υπηρεσιών, όπως των εργαζομένων του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης