Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν οικονομική επίθεση εναντίον μας - Χάνω την υπομονή μου με την τουρκική κεντρική τράπεζα

Erdogan: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν οικονομική επίθεση εναντίον μας - Χάνω την υπομονή μου με την τουρκική κεντρική τράπεζα
H Ουάσινγκτον εγείρει απαιτήσεις, που δεν σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, τόνισε ο Erdogan
Νέα σκληρή επίθεση τόσο κατά των ΗΠΑ, όσο και εναντίον της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, εξαπέλυσε σήμερα (15/9/2018) ο Recep Tayyip Erdogan από το Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, πώς ξεκίνησε οικονομική επίθεση εναντίον της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι, η Ουάσινγκτον εγείρει απαιτήσεις, που δεν σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.
Όσον αφορά στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τόνισε πως έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.
Ο Erdogan χαρακτήρισε δε την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων προειλημμένη.         
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ης επετείου συγκρότησης του Ισλαμικού Στρατού του Καυκάσου, για τον κοινό πολεμικό αγώνα Τούρκων και Αζέρων στρατιωτών εναντίον των Σοβιετικών και Αρμενίων.
Υπενθυμίζεται ότι, η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 24%, προκαλώντας ένα πρωτοφανές άλμα στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε στις 6,08 λίρες/δολάριο, από 6,45 λίρες/δολάριο λίγο πριν τη σχετική απόφαση.

«Πολιτικούς λόγους» βλέπει ο Erdogan πίσω από τις «επιθέσεις» στη λίρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόκειται για μία ακόμη επίθεση του Erdogan σε ΗΠΑ και κεντρική τράπεζα για την πτώση της τουρκικής λίρας, βλέποντας πίσω από τις απώλειες του τουρκικού νομίσματος πολιτικούς λόγους.  
«Η υπομονή μου έχει τα όρια της» δήλωσε αναφερόμενος στα επιτόκια και επανέλαβε την αντίθεση του στην αύξησή τους μιλώντας χθες (14/9/2018) σε αξιωματούχους του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.
«Χθες, η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την πολυσυζητημένη αύξηση των επιτοκίων, και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε.
«Μιλούν για ανεξαρτησία, ορίστε η ανεξαρτησία.
Τώρα θα δείτε το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας.
Τώρα, προσωπικά, βρίσκομαι σε μία φάση υπομονής.
Αλλά αυτή η υπομονή φθάνει μέχρι ένα σημείο.
Διότι δεν μπορείς να πεις ΟΚ σε έναν μοχλό εκμετάλλευσης» επεσήμανε επίσης.
Την ίδια στιγμή στρέφοντας τα βέλη του κατά των ΗΠΑ τόνισε «αντιμετωπίσαμε μια απεχθή επίθεση με στόχο την τουρκική οικονομία αφού χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία μια σειρά αρνητικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας».
Επίσης, επεσήμανε ότι η απότομη αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/τουρκικής λίρας ήταν μια «απόπειρα οικονομικής δολοφονίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει σταματήσει -σε κάποιο βαθμό- αυτή την οικονομική επίθεση.
«Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα σε αυτούς που επωφελούνται από την αύξηση των τιμών» επεσήμανε.

Mobius: Συμφωνώ με τον Erdogan

Υπέρ της άποψης του Erdogan τάχθηκε ο γνωστός επενδυτής και ιδρυτής της Mobius Capital Partners, Mark Mobius, αναφέροντας ότι σε ορισμένα σημεία συμφωνεί με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Συμφωνώ με τον Erdogan σε ορισμένα σημεία γιατί οι αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα δεν είναι λύση», δήλωσε ο Mobius στο CNBC.
«Η λύση είναι η εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη των επενδυτών - όχι μόνο των ξένων, αλλά και των εγχώριων επενδυτών», συνέχισε ο Mobius.
«Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε πολιτικές εξισορρόπησης των προϋπολογισμών και να κάνετε πράγματα που αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Ο Mobius δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να μάθει από μια άλλη αναδυόμενη αγορά, η οποία έχει βρεθεί υπό έντονες πιέσεις λόγω της ύφεσης της οικονομίας της, την Αργεντινή.
«Η αύξηση των επιτοκίων... δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά, και αυτό το έχουμε δει σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
«Η Αργεντινή είναι ένα καλό παράδειγμα που δείχνει ότι μπορείς να αυξήσεις τα επιτόκια, αλλά εάν ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στο το τι κάνει η κυβέρνηση, τότε δεν θα έχεις αποτέλεσμα».
Ο «γκουρού» των επενδύσεων δήλωσε επίσης ότι κυβερνήσεις όπως εκείνης της Τουρκίας είναι ανθεκτικές στο να υλοποιούν αλλαγές έως ότου η οικονομική τους κατάσταση τραβήξει την προσοχή των διεθνών αρχών.
Ο ίδιος «βλέπει» αυξημένη την πιθανότητα να κληθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Τουρκία.
«Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν θα κάνουν αλλαγές έως ότου βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, κι εκείνη τη στιγμή θα καλέσουν το ΔΝΤ», δήλωσε ο Mobius.
Όπως είπε, η εμπλοκή του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι η «καλύτερη στιγμή» για επενδύσεις σε αγορές όπως η Τουρκία, καθώς τότε ανακοινώνονται δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Αλλά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

BNP Paribas: Σωστή απόφαση η αύξηση των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα

Στον αντίποδα, η BNP Paribas, που είναι εκτεθειμένη την τουρκική αγορά, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.
«Έλαβαν μια μεγάλη, σοβαρή και πολύ σημαντική απόφαση.
Η Τουρκία πρέπει να αντιδράσει, πρέπει να αντιδράσουν, και πιστεύω ότι έλαβαν τα σωστά μέτρα σε μια στιγμή όπου το νόμισμα ήταν όλο πιο αδύναμο» δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας, Jean Lemierre.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η BNP Paribas δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την τουρκική αγορά.
«Η Τουρκία είναι μια τέλεια χώρα, είναι μια τέλεια οικονομία» δήλωσε στο CNBC και πρόσθεσε «αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουν πως να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες» ερωτηθείς για το εάν η τράπεζα σκέφτεται να αποχωρήσει από την Τουρκία δεδομένου ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.
Σημειώνεται ότι η BNP Paribas είναι από τις περισσότερο εκτεθειμένες -μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών- στην Τουρκία.

BBVA: Η Τουρκία δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξέφρασε από την πλευρά του ο Francisco Gonzalez, εκτελεστικός πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας BBVA, τονίζοντας ότι «βλέπει» πιο θετικά την κατάσταση της χώρας μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο στο 24%, «εκτοξεύοντας» την τουρκική λίρα.
Ήταν μια πρωτοφανής αύξηση του επιτοκίου, καθώς από το 17,75% προηγουμένως, αυξήθηκε στο 24%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 22%.
«Νιώθω πιο ήσυχος για το μέλλον επειδή πήραν μια μεγάλη απόφαση (και) εξέπληξαν την αγορά», δήλωσε ο Gonzalez στο «CNBC».
Ο Gonzalez μετρίασε, παράλληλα, τις ανησυχίες ότι η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια από το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζονται τη βοήθεια του ΔΝΤ σήμερα», δήλωσε.
«Θα το δούμε, αλλά αν λάβουν άλλη μια τέτοια απόφαση όπως αυτή (σ.σ. της αύξησης των επιτοκίων), δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν τη βοήθεια του ΔΝΤ», τόνισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά της BBVA, με το 11,5% των κερδών της να προέρχονται από την εν λόγω χώρα.
Οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας ανήλθαν χθες σε ενδοσυνεδριακά υψηλά αμέσως μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης