Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι G20 ζητούν την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να σταματήσουν τον εμπορικό πόλεμο Trump

Reuters: Οι G20 ζητούν την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να σταματήσουν τον εμπορικό πόλεμο Trump
Οι G20 έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα για την ενίσχυση του ΠΟΕ ειδικά σε περιόδους όπου ο Trump έχει θέσει «πρώτα την Αμερική» και ενισχύει τον παγκόσμιο προστατευτισμό
Την «επείγουσα ανάγκη» βελτίωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δεδομένης της εχθρικής πολιτικής Trump εξέφρασαν οι υπουργοί εμπορίου και επενδύσεων των χωρών του G20 που συναντήθηκαν στην Αργεντινή.
Σε κοινή τους δήλωσή οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι με τον αμερικανό Πρόεδρο να προετοιμάζει νέα αύξηση των τιμών στα κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων, θα πρέπει να εντείνουν το διάλογο ώστε να λύσουν συντομότερο τις δικές τους εμπορικές διαφωνίες για να έχουν κοινή γραμμή απέναντι στις ΗΠΑ.
«Είναι προφανές ότι οι νέες αυξήσεις στους φόρους δεν είναι θετικές», δήλωσε ο Υπουργός Παραγωγής και Εργασίας της Αργεντινής, Dante Sica.
Ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Oliver Wittke, δήλωσε ότι η κοινή δήλωση που υιοθέτησαν οι υπουργοί των G20 έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης του ΠΟΕ «ειδικά σε περιόδους όπου ο Trump έχει θέσει «πρώτα την Αμερική» και ενισχύει τον παγκόσμιο προστατευτισμό».



Την ώρα που στην παραθαλάσσια πόλη του Mar del Plata πραγματοποιείται η διάσκεψη εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν αυτοσχέδιες αμερικανικές σημαίες και διαδήλωσαν κατά του ελεύθερου εμπορίου και την στήριξη του Trump από τον Πρόεδρο της Αργεντινής Mauricio Macri, ο οποίος έχει ξεσηκώσει τεράστια κύματα διαδηλώσεων κατά της δημοσιονομικής του πολιτικής.
Η Αργεντινή έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της G20 φέτος και επαναδιαπραγματεύεται μια συμφωνία χρηματοδότησης stand-by ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ, μειώνοντας τους στόχους δημοσιονομικού ελλείμματος και μειώνοντας το κόστος για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα διεθνή της χρέη.
Ο Trump δήλωσε ότι θα παραστεί στην τελική συνάντηση κορυφής με άλλους αρχηγούς κρατών, στο Μπουένος Άιρες στις 30 Νοεμβρίου.



Η κυβέρνηση Trump ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα των 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να θέσει τέλος στις πολιτικές που αποσκοπούν στην απόκτηση τεχνολογιών και πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ και να επαναφέρει τις βιομηχανικές επιδοτήσεις υψηλής τεχνολογίας.
Κι όλα αυτά με την απειλή ότι βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΕ.
Από την πλευρά της η Κίνα ζήτησε τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ για να καταστήσει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικότερο. 

www/.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης