Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαψεύδει η Εθνική Τράπεζα δημοσίευμα που αναφέρει ότι έγιναν αυξήσεις στα στελέχη της

Διαψεύδει η Εθνική Τράπεζα δημοσίευμα που αναφέρει ότι έγιναν αυξήσεις στα στελέχη της
"Δεν έγινε διπλασιασμός ούτε των αμοιβών του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας ούτε των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου", ξεκαθαρίζει η Εθνική Τράπεζα
Για σειρά αναληθειών που περιέχει δημοσίευμα εφημερίδας κάνει λόγο η Εθνική Τράπεζα, το οποίο και διαψεύδει.   
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα διαψεύδει σημερινό (16/9/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας Real News και δηλώνει απερίφραστα ότι «περιέχει σειρά αναληθειών και έχει αποκλειστικά σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος της Εθνικής Τράπεζας και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου της στο ευρύ κοινό».
Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι  «τα ακόλουθα είναι η πραγματικότητα για τις ψευδείς αποκαλύψεις:
1) Δεν έγινε διπλασιασμός ούτε των αμοιβών του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας ούτε των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.  Λανθασμένα συγκρίνονται ανόμοια ποσά και συγκεκριμένα οι καθαρές μετά φόρων αμοιβές που ελάμβαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το έτος 2017, με τις μεικτές προ φόρων αμοιβές που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων το έτος 2018.
Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε ο Πρόεδρος του ΔΣ ούτε τα μη εκτελεστικά μέλη λάβανε οποιαδήποτε αύξηση στις αμοιβές τους κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση.
2) Δεν έγινε καμία αύξηση στα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕ σε αντίθεση με το αναφερόμενο στο δημοσίευμα ποσοστό 10%.
Αντίθετα, οι αμοιβές αυτών έχουν υποστεί μειώσεις κατά τα τελευταία έτη της τάξεως του 20% με 30%.
3) Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζουν για το ύψος των αμοιβών τους.
Οι εν λόγω αποφάσεις  λαμβάνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. 
Στο πλαίσιο αυτό, οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, η οποία αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας.
Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται ετησίως από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων και δημοσιεύονται σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού».
«Η Εθνική Τράπεζα λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Για νέα πρόκληση από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας  Realnews, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Κ. Μιχαηλίδης και ο διευθύνων σύμβουλος Π. Μυλωνάς στο Διοικητικό Συμβούλιο της 18ης Ιουλίου 2018 και στη Γενική Συνέλευση της 26ης του ίδιου μήνα διπλασίασαν τις αμοιβές τους, καθώς και άλλων μελών του Δ.Σ, δίνοντας αυξήσεις 10% σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕ.
Η εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 16/9 με τίτλο «έδωσαν αυξήσεις στους εαυτούς τους», κάνει λόγο για  νέα πρόκληση του ηγετικού διδύμου της τράπεζας, μετά το σκάνδαλο της παραγγελίας των δύο θωρακισμένων αυτοκινήτων από τον πρόεδρο της Εθνική Τράπεζας,  Κώστα Μιχαηλίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο Διοικητικό Συμβούλιο της 18ης Ιουλίου υπό την προεδρία του Κώστα Μιχαηλίδη, όταν και ανέλαβε επίσημα καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου ο Π. Μυλωνάς, το ηγετικό δίδυμο της τράπεζας έσπευσε να προτείνει και να αποφασίσει τον σχεδόν διπλασιασμό των αμοιβών τους, όπως και άλλων μελών του Δ.Σ.
Προφανώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θεωρούσαν ικανοποιητικές για τα δεδομένα τους τις ετήσιες αποδοχές τους, που σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, ελάμβαναν η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη ύψους 114.000 ευρώ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ύψους 136.000 ευρώ, το μέλος του συμβουλίου και υψηλόβαθμο στέλεχος Δημήτρης Δημόπουλος που ελάμβανε 136.000 ευρώ, αλλά και τα 135.000 ευρώ που έπαιρνε ο ίδιος ο Π. Μυλωνάς πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος.      
Πρόκειται για απόφαση του ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες και μάλιστα, δεν σταμάτησε μόνο στον σχεδόν διπλασιασμό των αμοιβών τους, αλλά αποφάσισαν να αυξήσουν κατά 10% και τις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΤΕ.
Οι εν λόγω αποφάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έλαβαν και επίσημα «βούλα» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που έγινε μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2018 και μάλιστα, ήταν το όγδοο κατά σειρά θέμα στην ατζέντα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.
Σημειώνεται ότι βασικός μέτοχος της ΕΤΕ είναι το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 40,39% των μετοχών της, καθώς η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε από τα δάνεια των μνημονίων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης