Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα αυξήσουν έως και 30% τα έσοδά τους

Πως τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα αυξήσουν έως και 30% τα έσοδά τους
Η μάστιγα των ιατρών συνεργατών και οι κινήσεις που ετοιμάζονται μετά τη συγκέντρωση του κλάδου
Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνει το κοστολόγιο των γιατρών για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία βλέπουν ότι περιθώρια συμπίεσης του κόστους αλλά και αύξησης των εσόδων τους έως και 30% υπάρχουν μόνο αν αλλάξουν οι σχέσεις συνεργασίας που έχουν με τους γιατρούς.
Και πλέον φαίνεται ότι ο περιορισμός των παικτών στην αγορά των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών με την είσοδο του CVC αλλά και τις υπόλοιπες εξελίξεις που κυοφορούνται στον κλάδο ανοίγει το δρόμο ώστε να αλλάξει η τριτοκοσμική πατέντα που κυριαρχεί επί χρόνια όπου οι γιατροί ουσιαστικά νοικιάζουν υποδομές στα ιδιωτικά νοσοκομεία υποσχόμενοι πελάτες με συνέπεια ένας ασθενής να πληρώνει δύο τιμολόγια τουλάχισττον , ένα του νοσηλευτηρίου και ένα του γιατρού.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της χώρας από τα 100 Ευρώ που πληρώνει σήμερα ένας ασθενής τα 25-30 αφορούν αμοιβές γιατρών ποσό που θεωρείται εξωφρενικό για τα διεθνή standards.
Έτσι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα πρέπει από τα υπόλοιπα έσοδα που σχετίζονται με εξετάσεις, άλλα έξοδα νοσηλείας, φάρμακα και ειδικά υλικά να προσπαθήσουν να επιτύχουν κέρδος.
Η κρίση των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την πίεση των ασφαλιστικών εταιριών οδήγησε τις νοσηλευτικές μονάδες σε συμπίεση του κόστους και μείωσης σε πραγματικούς όρους των τιμολογίων.
Σημειώνεται ότι η πίεση και από τις ασφαλιστικές οφείλεται στον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα το δίκτυο και την χαμηλή διείσδυση της ομαδικών ασφαλιστηρίων και της επαγγελματικής γεγονός που οδηγεί σε δαπάνη της τάξεως του 25% για την προώθηση ασφαλιστικών συμβολαίων.
Ουσιαστικά έχουμε ένα μοντέλο λειτουργίας της αγοράς που δημιουργεί υψηλά κόστη και δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιωτικές μονάδες υγείας θα πρέπει αναμένεται το προσεχές να στραφούν στη σύναψη συμβάσεων μισθωτής εργασίας με την πλειοψηφία των γιατρών ώστε οι γιατροί να εργάζονται για τους ασθενείς της κλινικής και όχι να αποτελούν το μέσο προσέλκυσης ασθενών σε μια κλινική και στην ουσία η κλινική να εξαρτάται σε ένα βαθμό από αυτούς.
Άλλωστε η πρακτική αυτή έχει δημιουργήσει σωρεία στρεβλώσεων στη λειτουργία των ίδιων των ιδιωτικών νοσοκομείων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη συνεργασίας σε περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλά προβλήματα υγείας που χρειάζονται ευρεία υποστήριξη αλλά και το απίθανο φαινόμενο γιατροί να διαφημίζονται ανεξέλεγκτα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και με άλλους έμμεσους τρόπους μετατρέποντας παρ’ ότι αυτό απαγορεύεται την ιατρική σε εμπόριο και μάρκετινγκ.

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης