Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού με δυο σενάρια για τις συντάξεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο - Κατατίθεται 1/10

Προσχέδιο προϋπολογισμού με δυο σενάρια για τις συντάξεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο - Κατατίθεται 1/10
Στην περίπτωση που η πρώτη στόχευση για απαλοιφή του ψηφισμένου μέτρου αποτύχει τότε βαρύτητα θα δοθεί στο προσχέδιο με τις προβλέψεις για το 2019 που θα στείλει η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου
Σενάριο για δύο προσχέδια προϋπολογισμού επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο στην περίπτωση που δεν προλάβουν να εξαφανίσουν το «ψαλίδι» στις συντάξεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου που θα πρέπει να κατατεθούν στην Βουλή.
Στην περίπτωση που η πρώτη στόχευση για απαλοιφή του ψηφισμένου μέτρου αποτύχει τότε βαρύτητα θα δοθεί στο προσχέδιο με τις προβλέψεις για το 2019 που θα στείλει η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.  
Στην περίπτωση που η ρύθμιση για την μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις παραμείνει ως έχει και δεν «διορθωθεί» τότε όλη η κυβερνητική προσπάθεια θα δοθεί με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου του 2018.
Θα έχει προηγηθεί το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου όπου η ελληνική πλευρά σκοπεύει να βάλει το θέμα στην επίσημη «ατζέντα» με το επιχείρημα: ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία και όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί η ελληνική πλευρά να φθάσει μέχρι το Νοέμβριο για να μάθει τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις.
«Οι συντάξεις δεν πρόκειται να εξελιχθούν σε «θρίλερ για τους 700.000 που αφορά το μέτρο» τονίζει αρμόδια πηγή με άριστη γνώση των συζητήσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες με τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι το ζήτημα θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα, πιθανότατα την μεθεπόμενη εβδομάδα λίγες ημέρες πριν το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 πάρει το δρόμο προς το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση πιέζει για ακύρωση του μέτρου και όχι για αναβολή ή για μικρότερο ψαλίδι στις συντάξεις, κάτι το οποίο η Κομισιόν φαίνεται να έχει αποδεχτεί όχι όμως και τα τρία υπόλοιπα μέλη των δανειστών ( ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) τα οποία έχουν κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με αυτό που υποστήριζαν στην αρχή για το μέτρο, αλλά χρειάζεται και ένα δεύτερο για να «κλειδώσει» η οριστική διαγραφή του από τον προϋπολογισμό του 2019.
Αν υπάρξει σύντομα «πράσινο ή το κόκκινο φως» για τις συντάξεις από το κουαρτέτο αυτό θα φανεί από τις τηλεδιασκέψεις όπου οι συζητήσεις θα γίνουν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του προϋπολογισμού και των κλάδων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.
Έτσι τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν για τα πλεόνασμα του 2019 θα είναι πιο ασφαλέστερα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης