Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την στήριξη των τραπεζών +6% άτονο το ΧΑ +0,16% στις 682 μον. λόγω FTSE 25 - Στόχος 2018 οι 750-770 μον. – Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα 4,04%

Παρά την στήριξη των τραπεζών +6% άτονο το ΧΑ +0,16%  στις 682 μον. λόγω FTSE 25 - Στόχος 2018 οι 750-770 μον. – Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα 4,04%
Μη πειστική η ανοδική αντίδραση του Τραπεζικού Δείκτη ο οποίος παραμένει σε κατάσταση ομηρίας
(upd16) Στηρίξεις από τις τράπεζες και ειδικότερα από την Πειραιώς +6,11% και την Alpha Bank +3,37% σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι οποίες αντισταθμίστηκαν από την αρνητική εικόνα των μη τραπεζικών blue chips σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και δεν έπεισαν για την συνέχεια του θετικού κλίματος 
Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση τον αυξανόμενο όγκο της Eurobank ο οποίος κάλυψε σχεδόν το 45% του συνολικού όγκου συναλλαγών απόρροια πιθανότατα των αγοραστικών παρεμβάσεων που ξεκίνησαν με το Fairfax και ακολούθησαν και άλλα χαρτοφυλάκια.
Αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε άτονα ανοδικά αλλά περί τις 12:30 ξεκίνησαν οι κλασσικές ρευστοποιήσεις ξεθωριάζοντας την αρχική αναλαμπή με τις τράπεζες να χάνουν την αρχική τους ορμή ενώ κατά τις 13:30 επανήλθαν ήπιες αγοραστικές δυνάμεις οι οποίες συνεχίστηκαν με ανοδικό ρυθμό μετά τις 14:30 και κορυφώθηκαν μετά τις 16:30 καθώς οι πωλητές κράτησαν εώς το τέλος στάση αναμονής 

Η αρνητική εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  όπως ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναιος, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ κ.α συνέβαλε και επηρέασε αντίστοιχα τον Γενικό Δείκτη 
Αξίζει να επισημανθεί ότι
κρίσιμα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη αποτελούν οι 660 μονάδες ενώ του Τραπεζικού Δείκτη οι 560 μονάδες.
Με βάση πρόβλεψη για το τέλος του 2018, εκτιμάται ότι το μέγιστος της αγοράς θα είναι οι 750 με 770 μονάδες.

Εν τω μεταξύ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,04% ενώ και στην Ιταλία στο 10ετές εμφανίζει οριακή βελτίωση στο 2,88% διαμορφώνοντας το μεταξύ του spread κοντα στις 115 μονάδες βάσης.
Το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην τριπλή λήξη παραγώγων στο τέλος της εβδομάδος, στην αναβάθμιση από την Moody’s και στις εισροές οι οποίες πιθανότατα να παρατηρηθούν το επόμενο διάστημα περί των 180 εκατ. ευρώ λόγω του ότι η Πολωνία αναβαθμίζεται σε αναπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη στις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αυξηθεί το ειδικό βάρος των άλλων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος.
Στα τις χρηματιστηριακής αγοράς ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να προβληματίζει εγχώριους και ξένους επενδυτές ενώ σήμερα επικράτησαν τελικά οι αγοραστές μετά από έντονη νευρικότητα που κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά.
Ξεχώρισαν με τα μεγαλύτερα κέρδη η Πειραιώς και η Alpha Bank 
Ο κίνδυνος αποτυχίας επίτευξης των στόχων μείωσης των NPEs αποτελεί την νέα βασική απειλή με την Alpha bank  η οποία θεωρείται τράπεζα πρότυπο από τους ξένους επενδυτές να εμφανίζει επιδείνωση στο cost of risk
Αύξησε τις προβλέψεις σχεδόν 200 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2018 στα 650 εκατ σε σχέση με το α΄ 6μηνο του 2017 με συνεπακόλουθο να εμφανίσει επιδείνωση του cost of risk .
Στον FTSE 25 επικράτησε αρνητική εικόνα στην πλειοψηφία των τίτλων με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Aegean, ΕΧΑΕ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι  Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil 
Σε ένα ασταθές περιβάλλον κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι παροχές και συντάξεις προσωρινά δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας και θόλωσαν το επενδυτικό περιβάλλον.
Εν συνεχεία η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για τους ξένους επενδυτές που παρακολουθούν την κρίση στις αναδυόμενες αγορές με την βασική ανησυχία των διεθνών επενδυτών να έγκειται στο γεγονός  ότι έως το τέλος του 2019 λήγουν 450 δισεκ. εταιρικού, τραπεζικού και κρατικού χρέους στην Τουρκία.
Επίσης η Ιταλία είναι ένας ακόμη αποσταθεροποιητικός παράγοντας που επιδρά στην αγορά και ειδικά στα ομόλογα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,16% στις 682 μονάδες έχοντας υψηλό στις 684,77 μονάδες και χαμηλό στις 678,02 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 16 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,52 εκατ. ευρώ και όγκου 173 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρημαρτιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 75 χιλ. τεμάχια αξίας 675 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 55 χιλ. τεμάχια αξίας 580 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 43 χυιλ. τεμάχια αξίας 267 χιλ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σύμφωνα με την ανάλυση της η Deutche Bank υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν, ενώ η χώρα παραμένει υπό "ενισχυμένη εποπτεία".
Η οικονομία έχει καταγράψει έξι διαδοχικά τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, ενώ η ανεργία είναι τώρα στην πραγματικότητα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2011 με το ΔΝΤ και η ΕΚ να αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ ~ 2% το 2018 και το 2019.
Αλλά, η Ελλάδα δεν έχει την πιστωτική, φορολογική ή εξωτερική ώθηση που επέτρεψε στην Ιρλανδία ή την Ιβηρική Χερσόνησο να καταγράψουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με ανάλυση της η ING επισημαίνει ότι η βασική πρόκληση της Ελλάδος μετά το πρόγραμμα διάσωσης είναι η αποκατάσταση βιώσιμης υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς οι πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των τριών προγραμμάτων προσαρμογής παραμένουν ορατές με την συνολική απασχόληση να είναι ακόμα 17% κάτω από τα προ κρίσης υψηλά.
Μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ εκτιμάται η έκθεση της Ελλάδας στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Goldman Sachs, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ.
Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία έχει η Ισπανία, με 5,5% του ΑΕΠ, ενώ και η έκθεση της Γαλλίας είναι στο 1,2%. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale ορίστηκαν ως ανάδοχοι για πιθανή έκδοση 10ετούς ομόλογου
Με 10ετές ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, θα βγει στις αγορές η Κύπρος με το επιτόκιο όπως αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%-2,65%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle  γίνεται σε αναφορά ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι εθνικιστικές παρατάξεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές την ώρα που η δύναμη των παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων συρρικνώνεται
Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει και να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.
Την ίδια ώρα κινητικότητα υπάρχει και στην αριστερή, φιλελεύθερη πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου καθώς ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μαζί με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων (ALDE) Guy Verhofstadt συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια μεγάλη φιλελεύθερη πολιτική ομάδα.
Για «ρωσική εκστρατεία επιρροής» έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, James Mattis, o οποίος βρίσκεται στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματα της πΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιες καταγγελίες είχε προχωρήσει πριν λίγους μήνες και η Αθήνα, απελαύνοντας Ρώσους διπλωμάτες και απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα ακόμα δύο Ρώσων πολιτών.
Νέες προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν προτίθεται να μειώσει τον όγκο των στρατευμάτων που διαθέτει στα κατεχόμενα της Κύπρου αλλά αντίθετα να τον αυξήσει.
Πολλά και σημαντικά είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επένδυση του Ελληνικού, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για το καζίνο εντός της έκτασης (το οποίο και αποτελούσε βασικό προαπαιτούμενο) βρίσκεται σε εξέλιξη και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άμεση έναρξη των εργασιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ, εμφάνισε ζημιές 31 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2018

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειές έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -1,11% στις 2.651,79 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1,37% στις 26911 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είναι κλειστό λόγω αργίας

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 
Ειδικότερα ο 
DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,24%, CAC 40 στο +0,02% ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +1,14%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,61% ενώ ο FTSE 100 κινείται πτωτικά  στο -0,07%
Στην Wall Street o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,08%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,22% και το ETF GREC ΣΤΟ +0,79%(8,21δολ.)

Οι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν την χρηματιστηριακή αγορά

Η ερχόμενη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 είναι ιδιαίτερης σημασίας για όσους παρακολουθούν την χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι σημαντική για 3 λόγους που τους παρουσιάζουμε με βάση τον χρόνο εκδήλωσης και όχι με βάση την σποδαιότητα.
1)Στις 1:45 με 2:00 έχουμε τριπλή λήξη παραγώγων οπότε κάποια επίδραση στην αγορά θα έχει αυτό το γεγονός - βαθμός σπουδαιότητας χαμηλός
2)Στις δημοπρασίες αλλά και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στις 21 αλλά και 24 Σεπτεμβρίου θα έχουμε αναβάθμιση της Πολωνίας από τον οίκο FTSE Russell, σε ανεπτυγμένη αγορά development markets από αναδυόμενη emerging markets και αυτό σημαίνει ότι από 11 χώρες θα μείνουν 10 χώρες στην κατηγορία advanced emerging.
Μετά την αποχώρηση της Πολωνίας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εισροές 180 εκατ ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο αν και οι εισροές θα εξαρτηθούν από την αναλογία των ειδικών βαρών όπως τελικώς θα διαμορφωθούν στις αναδυόμενες αγορές
3)Αργά το βράδυ της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου η Moody's είναι πιθανό να αναβαθμίσει κατά 1 κλίμακα την Ελλάδα στην κατηγορία Β2 από Β3.
Η κίνηση αυτή θα είναι αδιάφορη εάν η αναβάθμιση θα είναι μόνο μια κλίμακας - βαθμός σπουδαιότητας υψηλός.
Με βάση την τρέχουσα βαθμολογία που δίνει η Moody’s στην Ελλάδα Β3 βρίσκεται δύο κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s και τρεις κλίμακες χαμηλότερα από την Fitch.
Η βαθμολογία Β2 θεωρείται αδιάφορη καθώς ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή της Fitch ΒΒ-.

Με κέρδη οι τράπεζες με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών – Ξεχώρισε η Πειραιώς  

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με κέρδη έως +6% καθώς λίγο μετά τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές κινήσεις με χαμηλό όμως τζίρο και όγκο συναλλαγών με εξαίρεση την Eurobank η οποία έκλεισε με κέρδη +2,73% και κάλυψε το 45% του συνολικού όγκου συναλλαγών
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και η Alpha Bank ενώ στην δημοπρασία η Εθνική περιόρισε τα κέρδη της +1,66%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7790 ευρώ με άνοδο +1,66% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3190 ευρώ με άνοδο +3,37% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,0680 ευρώ με άνοδο +6,11% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 903 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6215 ευρώ με άνοδο +2,73% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,33 ευρώ με πτώση -0,43% και με κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1720 ευρώ με πτώση -1,94% με όγκο 89 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Αρνητική εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Aegean, ΕΧΑΕ
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι  Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,04 ευρώ με άνοδο +0,10% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,48 ευρώ με πτώση -1,50% και αποτίμηση 5,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4440 ευρώ με άνοδο +0,28% και αποτίμηση 335 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5800 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 367 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,0100 ευρώ με άνοδο +0,11% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,87 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,88 με πτώση -0,60% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,15 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,75 ευρώ με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,43 ευρώ με πτώση -2,54% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,58 ευρώ με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,35 ευρώ έκλεισε με πτώση -2,37% και με την κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0878 ευρώ με πτώση -1,13% με την κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,04%, η Ιταλία στο 2,88% με διαφορά spread κοντά στις 115 μ.β.

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,04%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει κλείσει πάλι στις 110-115 μονάδες βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,88% και το ελληνικό 10ετές στο 4,04%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,35% με 4,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,18 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,94%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,13% με απόδοση αγοράς 3,14% και απόδοση πώλησης 3,12%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,46  μονάδες βάσης και απόδοση 3,13%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,57 μονάδες βάσης και απόδοση 3,68% επαναπροσεγγίζει σταδιακά το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,06% με απόδοση αγοράς 4,04% και απόδοση πώλησης 4,05%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,60 μονάδες βάσης και απόδοση 4,72%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,40 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,30 μονάδες βάσης και απόδοση 5,17%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 361 μονάδες βάσης από 359 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,88% αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, ωστόσο οι αβεβαιότητες διατηρούνται.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/9/2018 στο 0,46% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,84% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,88% από 2,93%, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης