Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποια η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή όταν ΝΔ και ΑΝΕΛ την καταψηφίζουν - Η αγωνία Nimetz

Ποια η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή όταν ΝΔ και ΑΝΕΛ την καταψηφίζουν - Η αγωνία Nimetz
Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018 στην πΓΔΜ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, είναι πως διαγράφεται η τύχη της συμφωνίας για το ονοματολογικό στην ελληνική βουλή.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε εκ νέου σήμερα ότι το κόμμα του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, ακόμη και αν χρειαστεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία, είτε σε αυτή, είτε στην επόμενη Βουλή.
Υπό αυτό το πρίσμα,  αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η έκκληση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Matthew Nimetz στους πολίτες της πΓΔΜ να τοποθετηθούν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου,  καθώς όπως τόνισε υπάρχει περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τοποθέτησε τον χρόνο ψήφισης και κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο - Μάρτιο 2019,  ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει μία σαφής πλειοψηφία 151, 152, 153 βουλευτών».
Ο N. Βούτσης εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί η συμφωνία».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με τις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού, καθώς θα απαιτηθεί σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία για την κύρωσή της.
Ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό.
Εφόσον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό, το πιθανότερο σενάριο είναι η προκήρυξη εκλογών και η ψήφιση της συμφωνίας από την επόμενη Βουλή.
Όσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, είναι σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει τη συμφωνία στην παρούσα Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ωστόσο ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και στην επόμενη Βουλή.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ΝΔ θα είναι σε θέση να τηρήσει αυτή τη δέσμευση, δεδομένων των διεθνών πιέσεων για κύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θεωρούν ζωτικής σημασίας τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να αναχαιτίσουν την προσπάθεια εδραίωσης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, έχει ταχθεί υπέρ του συμβιβασμού με την πΓΔΜ.
Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Καμμένος: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Την θέση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως κυβερνητικός εταίρος θα κάνουν το παν για να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.
«Η συμφωνία δε θα κυρωθεί.
Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί.
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε.
Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό.
Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.
Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καμμένος.
Όπως είπε, θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση, με κομματική πειθαρχεία.
«Τότε θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο και για παραβίαση της συμφωνίας από πλευράς των Σκοπίων, αφού όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ «λέει πράγματα που δεν υπάρχουν στη συμφωνία».
«Ο Υπουργός Εξωτερικών μονόγραψε τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ για παραβίαση της συμφωνίας» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησαν με τον Zόραν Ζάεφ και του είπαν ότι παραβιάζει τη συμφωνία».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει κατά πόσο θα ισχύσει η συμφωνία, αφού την παραβιάζει.
Ο Ζάεφ δεν τους εξηγεί ότι η χώρα πια δε θα λέγεται ‘Μακεδονία’» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.
Ερωτηθείς αν θα αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν ή αφού έρθει η συμφωνία στη Βουλή, απάντησε ότι, «όταν θα έρθει η ώρα, αν ποτέ πάει η συμφωνία στη Βουλή, εμείς θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση».
«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Αν όμως έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τότε δεν έχω άλλη επιλογή, γιατί εγώ σέβομαι τη λαϊκή εντολή που έχω λάβει.
Δε θα αφήσω να έρθει στη Βουλή η συμφωνία, πριν να έρθει στη Βουλή θα πάω στον ΠτΔ και θα πάω στον Πρωθυπουργό», είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς για να αρχίσουν οι διαδικασίες θα πρέπει να έχει γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση στην FYROM και να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία.

Nimetz σε FYROM: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα θα αλλάξει η κυβέρνηση

Έκκληση στους πολίτες της πΓΔΜ να τοποθετηθούν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Matthew Nimetz καθώς όπως τόνισε υπάρχει περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη του στο BIRN ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, συμβούλευσε όσους ζητούν περισσότερο χρόνο για τη συμφωνία, να βιαστούν.
«Η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής είναι επικίνδυνη. Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται η ΕΕ, αν θα θέλουν ένα άλλο μέλος, εάν θα θέλουν τη χώρα σας, δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή της, δεν ξέρετε τι θα γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσει μια νέα διαπραγμάτευση».

Κάλεσμα Tusk στους πολίτες της πΓΔΜ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα - «Μη χάσετε την ευκαιρία»

Κάλεσμα στους πολίτες της πΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
«Το μάθημα της ζωής μου είναι απλό: ποτέ μην χάσεις μια καλή ευκαιρία όταν σου ζητούν αν ψηφίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο Donald Tusk.
«Είναι πολύ σπάνιο στη ζωή να έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε τη μοίρα μας», τονίζει ο Tusk απευθυνόμενος στους πολίτες της πΓΔΜ.



Politico: Πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων η πΓΔΜ, νέος «παίκτης» η Κίνα

Στο πεδίο σύγκρουσης πολυάριθμων συμφερόντων που λέγεται πΓΔΜ και στους νέους «παίκτες» της περιοχής αναφέρεται ο Πορτογάλος πρώην Υπουργός για ευρωπαϊκά ζητήματα, σε άρθρο-ανάλυση στο περιοδικό «Poliltiko».
Ειδικότερα, σημειώνει πως διανυκτέρευσε σε δωμάτιο μίας γαλέρας αγκυροβολημένης στον ποταμό Βαρδάρη και κάποιος στην υποδοχή με περιπαικτική διάθεση του είπε:
«Μην ξεγελιέστε.
Αυτό μπορεί να μοιάζει με ξενοδοχείο, αλλά όταν φτάσει η στιγμή, θα πλεύσουμε στον Βαρδάρη και θα κατακτήσουμε την Ελλάδα».
Ακριβώς απ’ έξω βρίσκεται η Γέφυρα των Πολιτισμών με τα ατελείωτα αγάλματα ηρώων από τη «μακεδονική» ιστορία, με κάποιους από τους ήρωες να είναι πραγματικοί, ενώ άλλοι «να έχουν εφευρεθεί».
Ο Bruno Maçães συναντήθηκε με τον Janko Bacev, τον Πρόεδρο του μικρού «Ενωμένου Μακεδονικού Κόμματος», του μόνου ανοικτά φιλορωσικού κόμματος, που αντιτίθεται σφόδρα στην αλλαγή του ονόματος της χώρας και προτίθεται να μποϋκοτάρει το επικείμενο δημοψήφισμα.
Ο Bacev, σημειώνεται, έχει στενές σχέσεις με τον Alexander Dugin, τον Ρώσο φιλόσοφο και προπαγανδιστή, γνωστό για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη.
Η Ρωσία εξαρτά επίσης συμφέροντα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το να «χάσει» η Ρωσία το Μαυροβούνιο - το μικρό βαλκανικό έθνος που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 - μπορεί να θεωρηθεί ατυχία.
Το να χάσει και το Μαυροβούνιο και τη «Μακεδονία» θα έμοιαζε με απροσεξία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε άλλο σημείο υποστηρίζεται ότι «η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια είναι μια «φωλιά κατασκόπων», η τρίτη και μικρότερη κορυφή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει επίσης το Βελιγράδι και τη Σόφια, και με επικεφαλής τον μυθικό Oleg Scherbak, συμμαθητή του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov, η πρεσβεία έχει αναπτύξει έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπείας.
Ο πρώην Υπουργός της Πορτογαλίας συνάντησε επίσης τον Ljupco Palevski, έναν ακόμα πολιτικό που αντιμάχεται την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η «Μακεδονία» είναι το πεδίο σύγκρουσης δύο δυνάμεων, από τη μία πλευρά η Δύση και από την άλλη…η Κίνα.
«Η Ρωσία είναι μόνο μύες.
Το μυαλό είναι η Κίνα και τα χρήματα είναι η Κίνα», υποστηρίζει ο Palevski, διευκρινίζοντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το δρόμο του μεταξιού, ανάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη και το λιμάνι τους στην Ελλάδα.
«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να δημιουργήσουν διενέξεις στα Βαλκάνια», υποστηρίζει.
O Palevski ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του – αναζωπυρώνοντας πάθη με το θέμα της ονομασίας – με στόχο να μπλοκάρει ή να διαταράξει το πρότζεκτ «Belt and Road».
Εάν η πΓΔΜ ολισθήσει στο χάος (η ενταχθεί στο ΝΑΤΟ), η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, διότι η διαδρομή προς Ευρώπη μπορεί να χαραχθεί μόνο μέσα από τρεις χώρες - με την Αλβανία και τη Βουλγαρία να έχουν σταθερή θέση εντός του ΝΑΤΟ.
Ο συντάκτης ομολογεί ότι ο Palevski τού φαίνεται πιο επικίνδυνος από τον Bacev και επισημαίνει ότι κάθε αναφορά του ονόματός του στα Σκόπια ανασύρει στη μνήμη του πώς περιήλθαν στην κατοχή του οι παράνομες ηχογραφήσεις από τον πρώην Πρωθυπουργό Nikola Gruevski, ο οποίος έχασε την εξουσία λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.
Έχοντας στη φαρέτρα του συνομιλίες μεταξύ πολιτικών, διπλωματών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ο Palevski τις χρησιμοποίησε εναντίον πολλών εξ αυτών, των οποίων τα αδικήματα αποκαλύφθηκαν με αυτές.
Η «ανταμοιβή» του ήταν δύο απόπειρες δολοφονίας και μία νυχτερινή επίσκεψη από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Ο Palevski έδειξε μάλιστα στον συντάκτη και μία συνομιλία μεταξύ ενός πολιτικού της πΓΔΜ και ενός ξένου πρέσβη, που κατά τη γνώμη του «θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό». Υποστηρίζει δε ότι η Κίνα θα πρέπει να στηρίξει το νέο κόμμα που δημιουργεί, «ένα εθνικιστικό κόμμα που τάσσεται υπέρ μίας παγκοσμιοποίησης με πολλούς πόλους».
Πράκτορας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών εκτιμά πάντως ότι η Κίνα «δεν θα μπλέξει ποτέ με κάποιον σαν τον Palevski».
Ο ίδιος εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος σε σχέση με τους πολιτικούς της χώρας του σχετικά με το εάν η πΓΔΜ θα έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, αυξάνει την οικονομική της επιρροή στη χώρα, ενώ η Ρωσία έχει έναν συγκεκριμένο στόχο κατά νου:
Όχι να εμποδίσει την πΓΔΜ από τον να ενταχθεί στο “club” της Δύσης, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει, αφού γίνει μέλος.
Καθώς τα Σκόπια προχωρούν προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες να διοχετευθεί ακόμη περισσότερη άμμος στη μηχανή της Δύσης, εκτιμά.
Το άρθρο κλείνει με την παρατήρηση ότι ακόμα κι αν η πΔΓΜ αποδεχθεί τη νέα ονομασία και η Βόρεια Μακεδονία ξεκινήσει μακρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επισκέψεις και συνεργασία, άλλα κεφάλαια θα ανοίξουν στις σκιές, άλλα επικοινωνιακά σχέδια θα συζητηθούν και χρήματα από μυστικά ταμεία θα συνεχίσουν να ρέουν.

Δημοσκόπηση πΓΔΜ: Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών το 51,1% των πολιτών, κατά το 48,9%

Οριακό προβάδισμα διατηρεί το «Ναι» σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, στα γειτονικά Σκόπια, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk, στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ναι», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι».
Όσον αφορά την εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο.
Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «όχι». Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.
Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;
«Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Πρώτη ενημέρωση στις 12:24, 17 Σεπτεμβρίου 2017
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης