Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων η προγραμματική πρόταση Μητσοτάκη

Σκουρλέτης: Ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων η προγραμματική πρόταση Μητσοτάκη
Εσκεμμένα θολό το τι επιδιώκει για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων χαρακτήρισε την προγραμματική πρόταση του Κ. Μητσοτάκη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ κράτησε εσκεμμένα θολό αυτό που επιδιώκει για το ασφαλιστικό.
«Πρώτα από όλα, θα πρέπει να προτρέψουμε τον κ. Μητσοτάκη να γίνει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος, γιατί προσπάθησε συγκεκαλυμμένα να κρύψει τον πυρήνα της προγραμματικής του πρότασης, που συνιστά μία σκληρή αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πρόταση η οποία σε πάρα πολλές πλευρές υιοθετεί και συναντάται με έναν ακροδεξιό λόγο, ιδιαίτερα στα προσφιλή για αυτόν θέματα που αφορούν είτε τα ζητήματα ασφάλειας είτε τα εθνικά θέματα.
Αυτό είναι το στίγμα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός.
Υπογραμμίζω το "λαϊκισμός" γιατί αφορά μία ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που χαρακτηρίζονται από μία αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, στην Υγεία, την εκπαίδευση, τα εργασιακά, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.», είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος αφού υποστήριξε πως ο κ.Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τις τράπεζες διερωτήθηκε «τι πρόταση είναι αυτή για την επόμενη ημέρα, εάν δεν αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε κάποια ζητήματα;».
«Αν δεν βάζεις κάποιες προτεραιότητες στις συγκεκριμένες συνθήκες;
Κατά την γνώμη μας, η επόμενη ημέρα δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για το Δημόσιο.
Έξοδος από την βαθιά ύφεση των προηγούμενων ετών, νέα αναπτυξιακή πορεία, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έναν καταλυτικό ρόλο του Δημοσίου.
Αυτό δεν σημαίνει "παντού δημόσιες επενδύσεις", αυτές δεν μπορούν να γίνουν εκ των πραγμάτων, είναι περιορισμένοι οι πόροι.
Αλλά σημαίνει στρατηγικό σχεδιασμό, προτεραιότητες, σε τομείς που θα αναδείξουν τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα.
Όλα αυτά έλειψαν από την πρόταση Μητσοτάκη» είπε ο κ.Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «ξέχασε να απαντήσει, να αποσαφηνίσει, τι προβλέπει συγκεκριμένα για τους συμβασιούχους των 10, των 15, των 16 ετών, που - όχι με δική τους ευθύνη - καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι στις ίδιες θέσεις».
«Αυτούς τι θα τους κάνει;
Τι θα κάνει π.χ. για το πρόγραμμα "Βοήθεια Στο Σπίτι";.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός ήταν συγκεκριμένος, το έφερε ως παράδειγμα, ότι πρέπει να λυθεί, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που απασχολούνται, οι περισσότεροι με μέσο όρο απασχόλησης πάνω από τα 12, 13 χρόνια, κάποιοι φτάνουν και τα 16 χρόνια.
Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει ως συγχρηματοδοτούμενο.
Από το 2013 και έπειτα καλύπτεται από εθνικούς πόρους.
 Άρα έχουμε μία συγκεκριμένη κοινωνική παροχή μέσω των Δήμων, όπου πρέπει να λάβει υπόψιν πως πρέπει να αποκατασταθεί η πραγματική εργασιακή σχέση αυτών των ανθρώπων, που είναι συμβασιούχοι κατ' όνομα, είναι μόνιμα εργαζόμενοι.
Η ρύθμιση που ετοιμάζεται είναι για να αποκαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους, μέσα από την μετατροπή της εργασιακής σχέσης» υπογράμμισε ο κ.Σκουρλέτης, ρίχνοντας τα πυρά του στον κ.Μητσοτάκη και για το ασφαλιστικό.
«Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στο ασφαλιστικό με την πρόταση Μητσοτάκη, όπου έχει αποσαφηνίσει εδώ και καιρό τι βλέπει για την επικουρική ασφάλιση, ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργησή της.
Για το γεγονός ότι το σύστημα ασφάλισης δεν είναι πλέον ελλειμματικό, όπως ήταν στο παρελθόν, προφανώς δεν είπε τίποτε.
Νομίζω ότι εκεί είναι το σκέλος της προγραμματικής του πρότασης που είναι θολό, θέλει να το συγκαλύψει.
Όχι επειδή δεν έχει άποψη, αλλά επειδή τελικά θεωρεί ότι στον βωμό της δικής του αντίληψης περί ανταγωνιστικότητας θα μπορούμε να έχουμε μία χωρίς όρια μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αυτά που μπορεί πρόσκαιρα να ευνοούν κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά ουσιαστικά οδηγούν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και σε μία στρεβλή ανάπτυξη.
Η νέα ανταγωνιστική πρόταση για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους» είπε ο κ.Σκουρλέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης