Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 8 λόγοι που καθηλώνουν το χρηματιστήριο – Ανησυχίες για τις τράπεζες λόγω NPEs, αδύναμων κεφαλαίων, ισχνών επιδόσεων και ο κίνδυνος Τουρκία

Οι 8 λόγοι που καθηλώνουν το χρηματιστήριο – Ανησυχίες για τις τράπεζες λόγω NPEs, αδύναμων κεφαλαίων, ισχνών επιδόσεων και ο κίνδυνος Τουρκία
Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες παραμένουν καθηλωμένες, εμφανίζοντας αποκλίσεις έως 70% από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015
Σε ομηρία διαρκείας θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος και συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα απόρροια ορισμένων κατά βάση εσωτερικών αιτιών που αποθαρρύνουν τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά assets.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν χάσει σχεδόν 3,7 δισεκ. χρηματιστηριακής αξίας, από 9,4 δισεκ. που ήταν πριν λίγο καιρό έχουν βυθιστεί στα 5,7 δισεκ. ευρώ.
Οι 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 560 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη είναι σημείο αναφοράς.
Οι αιτίες της μεγάλης πτώσης ήταν κυρίως η εικόνα των τραπεζών και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι μετοχές των τραπεζών απαξιώνονται, το 10ετές ομόλογο ανακάμπτει στο 4,02%-4,06% από 4,50% πριν μικρό χρονικό διάστημα.
Η Ιταλία και οι αναδυόμενες αγορές έχουν μια επίδραση στην ελληνική αγορά…αλλά μόλις 20% αν και η Τουρκία αρχίζει και πάλι για ορισμένα διεθνή χαρτοφυλάκια να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Το 80% της πτώσης των τραπεζών οφείλεται στις ίδιες τις τράπεζες.
Για να αλλάξει αυτό το σκηνικό καταστροφής απαιτείται
-Παρέμβαση από τις διοικήσεις των τραπεζών που θα παρουσιάσουν στους διεθνείς επενδυτές ποιες είναι οι προοπτικές των τραπεζών, πως θα αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και πως θα ισχυροποιηθούν τα πλεονεκτήματα.
-Να καλέσουν διεθνείς επενδυτικούς οίκους και να τους αναλύσουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.
Στις εκθέσεις τους οι επενδυτικοί οίκοι να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών στους διεθνείς επενδυτές.
-Να εξηγήσουν πως θα αναστρέψουν αυτή την απογοητευτική εικόνα στα αποτελέσματα τους.
 
Ποιες οι αιτίες της καταστροφής στις τράπεζες;

1)Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2018 απογοήτευσαν.
Οι τράπεζες έδειξαν αδυναμίες, με μείωση των προ προβλέψεων εσόδων τους και αύξηση του κόστους ρίσκου.
Τα κεφάλαια μειώθηκαν και γενικώς η εικόνα των τραπεζών έδειξε να μην είναι αναστρέψιμη άμεσα.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν με τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018 ότι οι επιδόσεις στο γ΄ τρίμηνο του 2018 δεν θα αλλάξουν ουσιωδώς.
Οπότε η αγορά ξέρει ότι δεν μπορεί να προσδοκάει βελτίωση.
Χωρίς καμία αμφιβολία το α΄ 6μηνο του 2018 έκανε μεγάλη ζημία.

2) Όλοι οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές έχουν ως τράπεζα πρότυπο στην Ελλάδα την Alpha bank.
Θεωρούν ότι συγκεντρώνει τα πιο ισχυρά ποιοτικά στοιχεία, οπότε αποτελεί σημείο αναφοράς.
Οι επιδόσεις β΄ τριμήνου, προφανώς και δεν ενθουσίασαν.
Αύξησε τις προβλέψεις σχεδόν 200 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2018 στα 650 εκατ σε σχέση με το α΄ 6μηνο του 2017 με συνεπακόλουθο να εμφανίσει επιδείνωση του cost of risk, ήταν επιδείνωση 3,5 ετών.
Τα προ προβλέψεων έσοδα μειώθηκαν ταυτόχρονα, οπότε η εικόνα αυτή απογοήτευσε.
Όταν η τράπεζα πρότυπο όπως η Alpha bank εμφανίζει τέτοια επιδείνωση στο cost of risk, οι επενδυτές επειδή δεν βλέπουν θετικά νέα πουλάνε».
Στην ερώτηση μας ότι η αύξηση του cost of risk σημειώθηκε λόγω της αύξησης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια οπότε δεν αποτιμήθηκε ότι η τράπεζα εστιάζεται στην εξυγίανση;
Η απάντηση ήταν η εξής «όχι όταν στο παρελθόν η Alpha bank έχει δείξει βελτίωση στο cost of risk η ξαφνική επιδείνωση, χρηματιστηριακά μόνο αρνητικά αντιμετωπίζεται.
Η Alpha bank είναι τράπεζα πρότυπο, οπότε όταν η Alpha bank δεν πάει καλά και οι άλλες τράπεζες ακολουθούν την ίδια πορεία.
Αν και υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο σε γενικές γραμμές το β΄ τρίμηνο του 2018 ΔΕΝ άρεσε στους ξένους επενδυτές.
«Εάν η Alpha bank στο γ΄ τρίμηνο 2018 δείξει σημάδια βελτίωσης στο cost of risk θα παρασύρει ανοδικά και τις τραπεζικές μετοχές».
Οπότε η Alpha bank διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της χρηματιστηριακής εικόνας των τραπεζών.

3)Αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές όχι μόνο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και ομολογιακών tier 2.
Αφενός οι βασικοί μέτοχοι δεν θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου και αυτό η αγορά το ξέρει, βλέπει τις τράπεζες να χρειάζονται κεφάλαια αλλά οι βασικοί μέτοχοι να είναι αρνητικοί.
Βλέπουν και μια άλλη αδυναμία.
Έγιναν απόπειρες να εκδοθούν ομολογιακά tier 2 από τράπεζες και τα επιτόκια που προσφέρθηκαν ήταν 9% για 500 εκατ και εν συνεχεία 11% για 250 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες – σε αυτή την φάση – δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια ούτε μέσω ομολογιακών εκδόσεων.

4)Τα διεθνή funds αμφισβητούν την ικανότητα των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs τα επόμενα τρίμηνα.
Ο Φ. Καραβίας ο CEO της Eurobank εμφανίστηκε σε συνέντευξη του αισιόδοξος αλλά προφανώς και οι 4 μεγάλες τράπεζες πρέπει να πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs.

Η στοχοθεσία μείωσης των προβληματικών δανείων ήταν οπισθοβαρής δηλαδή το βασικό πρόβλημα μείωσης είναι μπροστά και όχι πίσω.
Να ληφθεί υπόψη ότι τα NPEs είναι 88 δισεκ. και το 2022 πρέπει να μειωθούν στα 18 δισεκ. ή 9% του συνόλου.
Δηλαδή μια μείωση 70 δισεκ. προβληματικών δανείων και κάθε τρίμηνο που θα περνάει όλο και θα πλησιάζουν οι τράπεζες στον πυρήνα του προβλήματος.
Είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση των NPEs γιατί ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται στο 52% όπερ σημαίνει ότι οτιδήποτε πωλείται κάτω από 48% επιφέρει κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες.

5)Οι τράπεζες κάνουν απόπειρες να εφαρμόσουν μοντέλα επίλυσης των προβληματικών τους δανείων όπως η Ιταλική Intesa ή η Τράπεζα Κύπρου.
Της Intesa San Paolo περιλάμβανε ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού, πώληση 9 -10 δισεκ. προβληματικών δανείων και 1,5 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν προσφορές από διεθνή funds αλλά στο 1,5% της ονομαστικής αξίας.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα ζητούν 30% της ονομαστικής αξίας ή 35%, τέτοιες τιμές δεν υπάρχουν.

6)Ο Coeure της ΕΚΤ σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε αναφέρει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος στην Εθνική 40%, στην Πειραιώς 26%, στην Eurobank 2,34% και στην Alpha bank 11% θα πρέπει να μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις.
Αν και δεν σχεδιάζονται placement ούτε το 2019…αλλά από το 2020 το ΤΧΣ θα πρέπει να αρχίσει να πουλάει.

7)Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για τους ξένους επενδυτές που παρακολουθούν την κρίση στις αναδυόμενες αγορές.
Να σημειωθεί ότι η βασική ανησυχία των διεθνών επενδυτών είναι ότι έως το τέλος του 2019 λήγουν 450 δισεκ. εταιρικού, τραπεζικού και κρατικού χρέους στην Τουρκία.
Πως θα αναχρηματοδοτηθούν 450 δισεκ. δολάρια χρέους;
Πολλοί ξένοι ανησυχούν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός στην Τουρκία και ότι στο τέλος θα υπάρξει default.
Ήδη υπάρχουν στοιχηματικές εταιρίες στην Βρετανία που παίζουν το σενάριο χρεοκοπίας της Τουρκίας.
Η Ιταλία είναι ένας ακόμη αποσταθεροποιητικός παράγοντας που επιδρά στην αγορά και ειδικά στα ομόλογα.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ιταλία, το βέβαιο είναι ότι λόγω Ιταλίας η διαφορά στο spread μεταξύ ελληνικού 10ετούς και Ιταλικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στις 110 μονάδες βάσης.
 
8)Οι τράπεζες δεν θα δείξουν άμεσα σημάδια βελτίωσης και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται έως 70% χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης