Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ το 10ετές ομόλογο που θα εκδώσει η Κύπρος με επιτόκιο 2,5% - 2,65%

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ το 10ετές ομόλογο που θα εκδώσει η Κύπρος με επιτόκιο 2,5% - 2,65%
Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale ορίστηκαν ως ανάδοχοι για πιθανή έκδοση
Με 10ετές ομόλογο, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, θα βγει στις αγορές η Κύπρος.
Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%-2,65%.

Συγκριτικά αναφέρεται ότι ενώ η Κύπρος θα δανειστεί μέσω δεκαετών ομολόγων στο 2,5% - 2,65%, ενώ η Ελλάδα δανείζεται στο 4,06% και η Ιταλία στο 2,69%.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale ορίστηκαν ως ανάδοχοι για πιθανή έκδοση, στο εγγύς μέλλον, Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ), 10ετούς διάρκειας σε ευρώ (Reg S benchmark, με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης) ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ BB+ (θετική)/ BB (θετική) από τους οίκους Moody's / S&P / Fitch / DBRS.
Το Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο (ΕΜΤΝ), 10ετούς διάρκειας, που αναμένεται να εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι στο 1 δισ. ευρώ.
Για την επικείμενη έκδοση του ομολόγου και τη σύνδεσή του με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στο ΡΙΚ.
«Είμαστε κατά κάποιο τρόπο στο ακουστικό να επιβεβαιώσουμε μέσω των επενδυτικών τραπεζών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αν είναι πράγματι η κατάλληλη στιγμή. Φαίνεται πως είναι» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Σκοπός δεν είναι να καλύψουμε κάποια ελλείμματα, τρύπες.
Ο στόχος πρέπει να είναι, βάσει και των δεδομένων των διεθνών αγορών, κάθε πράξη καινούριου δανεισμού να εξασφαλίζεται με καλύτερους όρους, με χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο χρέος.
Αν το πετύχουμε και αυτό, θα υπάρχει ένα άλλο όφελος για τα δημόσια οικονομικά.
Βεβαίως, το πολύ πιο σημαντικό όφελος από μία αναβάθμιση και κυρίως από την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα είναι το έμμεσο αλλά καθοριστικής σημασίας θετικό μήνυμα που αποστέλλεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και στο εσωτερικό που ενθαρρύνει και άλλες επενδύσεις, ενθαρρύνει την επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα».
Επίσης, μιλώντας στο StockWatch, σημείωσε πως είναι θέμα χρόνου η Κύπρος να εξέλθει εκ νέου στις αγορές μετά την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τη Standard and Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα, με ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
«Επειδή υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων διεθνώς δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστο, ήταν πολύ σημαντικό να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας για να είμαστε οικονομικά θωρακισμένοι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές εδώ και κάποια χρόνια, όμως η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας σίγουρα διευρύνει και διασφαλίζει αυτή την πρόσβαση και τη δυνατότητα της χώρας μας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της».
Υπενθυμίζει ότι εδώ και καιρό είναι δημοσιευμένη η πρόθεση της μονάδας διαχείρισης δημόσιου χρέους για μία νέα έκδοση εντός του 2018 και φαίνεται, όπως επισημαίνει, «αυτή η περίοδος να είναι καλή καθώς αναμένουμε και τις τελικές ενδείξεις από τις επενδυτικές τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε».
«Στόχος, της έκδοσης», τόνισε, «δεν είναι η κάλυψη κάποιων ελλειμμάτων, αφού λειτουργούμε με πλεόνασμα, αλλά η αναχρηματοδότηση και διαχείριση υφιστάμενου χρέους».
«Εκτιμούμε», πρόσθεσε, ότι «το κόστος του νέου δανεισμού θα είναι χαμηλότερο από το υφιστάμενο, άρα προκύπτει και εδώ κάποιο όφελος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης