Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αρνητική για τις αγορές η μείωση της ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές

tags :
Goldman Sachs: Αρνητική για τις αγορές η μείωση της ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές
Οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο παραμένουν μεταξύ των ασφαλών επιλογών των επενδυτών
Το καλοκαίρι του 2018 ήταν μία περίοδος που οι αναδυόμενες αγορές θέλουν διακαώς να ξεχάσουν, σύμφωνα με τον Charles Himmelberg, κορυφαίο αναλυτή της Goldman Sachs.
Άλλωστε οι δείκτες JP Morgan EM FX και MSCI EM υποχώρησαν περίπου 14% και 17% αντίστοιχα, με την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών να υπολείπεται αυτής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Goldman ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ κατόρθωσε είτε να ισοφαρίσει είτε να ξεπεράσει τις προσδοκίες ενώ αντίθετα «η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών απογοήτευσε».

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/EM%20vs%20US%20CAI.jpg?itok=oRN59dBD

Βασικός λόγος αυτής της διαφοράς είναι, σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο, ότι τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ ακολουθούν εντελώς διαφορετική πορεία από αυτά της υπόλοιπης υφηλίου.


https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/EM%20vs%20US%20real%20rates%20GS.jpg?itok=DHUUXDrw

H Goldman προσθέτει ακόμη ότι έχει υπάρξει μία μεγάλη αλλαγή από τη στιγμή που τα αμερικανικά επιτόκια δεν είναι πλέον τα χαμηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά ακολουθούν ανοδική πορεία.
Αυτό οδήγησε σε κατάρρευση της επενδυτικής τακτικής του carry trade, με χρήση του δολαρίου, αλλά και της έκδοσης χρέους σε δολάρια, μία τάση που ήταν κυρίαρχη το 2017.
«Σε μερικές περιπτώσεις οι επενδυτές ίσως υποτιμήσουν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος», τονίζει ο Himmelberg.
Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου καθίσταται όλο και πιο εύθραυστη, κάτι το οποίο μπορεί να έχει πολύ πιο δραματικές επιπτώσεις για τις αγορές απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/risk%20permia.jpg?itok=pAxCuhl_

Σαφώς η στροφή των επενδυτών σε περισσότερο ασφαλείς τοποθετήσεις και κυρίως σε δολάριο και αμερικανικές μετοχές έχει και μία πολύ βασική αιτία: τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί ο Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης