Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Συνέχεια στην ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας - Στο 2% τη διετία 2018-2019

ING: Συνέχεια στην ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας - Στο 2% τη διετία 2018-2019
Συνέχεια του ισχυρού οικονομικού κύκλου στη Γερμανία «βλέπει» η ING
Η γερμανική οικονομία δεν κλείνει προς το παρόν τον «χρυσό» δεκαετή κύκλο ισχυρής ανάκαμψης (σε αντίθεση με ορισμένες χώρες της ΕΕ) που ακολούθησε την κρίση, παρά την κάμψη που παρατηρείται σε βασικά μεγέθη, εκτιμούν οι αναλυτές της ING.
Σε έκθεσή της, η ολλανδική τράπεζα υπολογίζει στο 2% τη μεγέθυνση του γερμανικού ΑΕΠ για τη διετία 2018-2019, έναντι 2,2% το περασμένο έτος.
Για το 2019, η αντίστοιχη επίδοση αναμένεται να μετριαστεί ελάχιστα, στο 1,9%, επισημαίνεται.
«Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο 2018, από 0,4% το πρώτο τρίμηνο, λόγω της έντονης εγχώριας ζήτησης.
Όπως και οι ΗΠΑ, η Γερμανία αντιμετωπίζει το ερώτημα εάν μια οικονομία, στο δέκατο έτος της επέκτασής της, πρόκειται να επιβραδυνθεί.
Από πλευράς ονομαστικής αξίας, η τρέχουσα οικονομική επέκταση παραμένει εντυπωσιακή.
Η οικονομία ακολουθεί αναπτυξιακή πορεία για 34 από τα 37 τελευταία τρίμηνα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται για 18 διαδοχικά τρίμηνα και οι επενδύσεις άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Παρά τη διεθνή κριτική, η γερμανική οικονομία παρουσιάζει ήδη ένα πολύ ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν «θετικές».



«Οι θετικές προοπτικές είναι απόρροια συνέχιση των ευνοϊκών εξωτερικών παραγόντων και της σταθερής εγχώριας ζήτησης.
Τα χαμηλά επιτόκια και η ασθενής συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ πρέπει να παρέχουν στην οικονομία αρκετά “στεροειδή” για να διατηρηθεί ο τρέχον ρυθμός ανάπτυξης.
Επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις εκλογικές της υποσχέσεις σχετικά με μια σειρά μέτρων κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να δώσει νέα ώθηση στην εγχώρια ζήτηση το επόμενο έτος.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η κυβέρνηση συμφώνησε να επιβάλει φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις συντάξεων και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά περίπου 0,4% του ΑΕΠ».
Το μεγαλύτερο ατού για τη γερμανική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι οι επενδύσεις, σημειώνεται.
Πρόσφατα, η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από περιορισμούς στην προσφορά.
Αν και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και επαρκούς εξοπλισμού δεν αποτέλεσε ποτέ έναν περισσότερο περιοριστικό παράγοντα στην παραγωγή από ό, τι τώρα.
Αυτό σημαίνει απλά ότι η οικονομία χρειάζεται επειγόντως περισσότερες επενδύσεις, τις οποίες θα πάρει τελικά, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις θετικές προοπτικές είναι σαφώς εξωτερικοί.
Παρόλο που μέχρι στιγμής ο εμπορικός πόλεμος έχει ελάχιστο αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία, η περαιτέρω κλιμάκωση θα επηρεάσει τις εξαγωγές.
Ελλείψει διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μείωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, ιδίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης, ενώ τα προβλήματα σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς έχουν όλες τις δυνατότητες να παρεμποδίσουν».



Επίσης, «οι συνεχιζόμενες εντάσεις και εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Η ενσωμάτωση των προσφύγων παραμένει μια από τις πιο έντονες συζητήσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή. (…)
Σημαντικές απώλειες στις εκλογές της Βαυαρίας θα μπορούσαν να ωθήσουν το CSU σε πιο ακραίες θέσεις εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οδηγώντας σε νέες εντάσεις και περιπλέκοντας τη θητεία της Angela Merkel».



Διαβάστε: Bundesbank: Ουσιαστικά ανέπαφη η ανάπτυξη στη Γερμανία - Προσωρινή η κάμψη της βιομηχανίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης