Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Όταν η Fed πετύχει το «ουδέτερο επιτόκιο» θα ξεσπάσει χάος στις αγορές

tags :
Phoenix Capital: Όταν η Fed πετύχει το «ουδέτερο επιτόκιο» θα ξεσπάσει χάος στις αγορές
Phoenix Capital: Όταν η Fed πετύχει το «ουδέτερο επιτόκιο» θα ξεσπάσει χάος στις αγορές
Η Fed υπό την ηγεσία του Powell Fed έχει θέσει ένα στόχο και ένα μόνο στόχο για την πολιτική της αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital, να «χτυπήσει το "ουδέτερο επιτόκιο"».
Το «ουδέτερο επιτόκιο» είναι όταν η Fed διατηρεί τα επιτόκια στο ρυθμό του πληθωρισμού.
Ενώ αυτό είναι τεχνικά  που η Fed πρέπει να κάνει, ούτε η Fed (ή οποιαδήποτε άλλη Κεντρική Τράπεζα για το θέμα αυτό) το έχει κάνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια.
Οι Greenspan, Bernanke, και Yellen ήταν όλοι γνωστοί για τη λειτουργία «διευκόλυνσης» περίοδο στην οποία τα επιτόκια διατηρούνταν χαμηλότερα από το ρυθμό πληθωρισμού.
Πράγματι, αν έπρεπε να συνοψίσουμε την πολιτική της Fed από το 1987 έως το 2018, η καλύτερη λέξη θα ήταν «ευνοϊκή».
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η χρονική περίοδος συνέπεσε με φούσκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό έγινε σκόπιμα από τον Alan Greenspan, τον Ben Bernanke και τη Janet Yellen.
Όχι από τον Jerome Powell.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Fed του Ιουλίου του 2018, ο Powell υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό επίκεντρο για την Fed υπό την ηγεσία του θα είναι «ένα ουδέτερο επιτόκιο».
Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, περιέγραψε το θέμα αυτό.
«Το ουδέτερο επιτόκιο είναι το επιτόκιο  των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο οποίο η νομισματική πολιτική δεν είναι ούτε ευνοϊκή ούτε περιοριστική.
Είναι μια θεωρητική έννοια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα - πρέπει να συναχθεί από δεδομένα της αγοράς και άλλα οικονομικά δεδομένα.
 Οι απόψεις των οικονομολόγων σχετικά με αυτό το ποσοστό είναι κατ 'ανάγκη εκτιμήσεις και εγγενώς αβέβαιες.
Ωστόσο, ενώ οι θεωρητικές εκτιμήσεις του ουδέτερου επιτοκίου είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη στάση της νομισματικής πολιτικής.
Η άποψή μου, είναι ότι το πιο μακροπρόθεσμο ουδέτερο πραγματικό επιτόκιο είναι ευρύ φάσμα γύρω στο 0,50 έως 0,75 τοις εκατό, ή ονομαστικό ποσοστό από περίπου 2,5% έως 2,75%.
Με το σημερινό επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων στο 1,75% με 2%, θα χρειαστούν περίπου τρεις ή τέσσερις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο του ποσοστού για να φτάσουν στο εύρος αυτού του εκτιμώμενου ουδέτερου επιπέδου.
Σε αυτό το στάδιο, πιστεύω ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το ουδέτερο επίπεδο.
Σε εκείνο το σημείο, θα ήμουν διατεθειμένη να βγάλω πίσω και να αξιολογήσω τις προοπτικές για την οικονομία και να εξετάσω μια σειρά από άλλους παράγοντες - συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων και της μορφής της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων- προτού αποφασίσουμε ποιες περαιτέρω ενέργειες, αν υπάρχουν, θα ήταν κατάλληλες». Πηγή: Dallas Fed
Τα βασικά στοιχεία στο παραπάνω απόσπασμα είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Fed καλεί δημόσια για ουδέτερα επιτόκια.
Επιπλέον, ο Kaplan βασίζει την άποψή του στο έργο του προέδρου της Νέας Υόρκης John Williams.
Ο Williams είναι Αντιπρόεδρος του Fed (δεξί χέρι του Powell).
Αυτός, όπως και ο Powell, είναι επίσης μέλος με δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο της Fed.
Το παραπάνω απόσπασμα σημαίνει ότι η τρέχουσα στρατηγική της  Fed είναι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων μέχρι να φτάσει σε «ουδέτερα επιτόκια».
Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολύ σοβαρό θέμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ήδη σε παγκόσμια κλίμακα πολλές αγορές από την Κίνα έως τη Γερμανία διορθώνουν, ή έχουν εισέλθει σε «bear market» ως αποτέλεσμα της Fed.
Τελικά αυτό το χάος πρόκειται να ξεχυθεί στις αγορές των ΗΠΑ.
Όταν συμβεί, η έκρηξη του «Everything Bubble» θα έχει επίσημα χτυπήσει τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης