Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soros: Η κρίση του 2008 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ

Soros: Η κρίση του 2008 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ
Άρθρο του George Soros για την επέτειο από την κατάρρευση της Lehman Brothers
Η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο από τη Δημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου Barack Obama, αναφέρουν σε άρθρο τους –στο ProjectSyndicate– οι Rob Johnson και George Soros, με αφορμή την πρόσφατη «επέτειο» 10 ετών από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, χάθηκε μια κρίσιμη ευκαιρία όταν το κόστος και τα οφέλη της προσαρμογής αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ των πιστωτών σε σχέση με τους οφειλέτες.
Οι μακροπρόθεσμες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες αυτής της χαμένης ευκαιρίας ήταν βαθιές, σχολιάζεται.
Υπενθυμίζουν πως τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών εισήγαγε το Πρόγραμμα TARP ύψους 700 δισεκ. δολαρίων, πρότεινε τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά χωρίς να αποκτηθεί από το κράτος κάποια μετοχική κυριότητα.
«Εκείνη την εποχή, εμείς και ο συνάδελφός μας Robert Dugger υποστηρίζαμε ότι μια πολύ πιο αποτελεσματική και δίκαιη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων, θα ήταν η μείωση της αξίας των υποθηκών που κατέχουν οι απλοί Αμερικανοί για να αντικατοπτρίζουν τη μείωση των τιμών των κατοικιών, και να εισφέρουν κεφάλαια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα υποστεί κεφαλαιοποίηση.
Επειδή τα ίδια κεφάλαια θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έναν ισολογισμό που θα ήταν 20 φορές μεγαλύτερος, τα 700 δισεκ. δολάρια θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει πολύ προς την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η δυνατότητα χρήσης κεφαλαίων για την εισφορά κεφαλαίων στις τράπεζες δεν ήταν μέρος του νομοσχεδίου που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων», αναφέρουν οι δύο άνδρες, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης του George Bush.
Λίγους μήνες αργότερα, όταν έφτασε η κυβέρνηση του Προέδρου Barack Obama, ο κ. Soros επανειλημμένα απηύθυνε έκκληση να υιοθετητεί πολιτική εισφοράς κεφαλαίων σε εύθραυστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να καταγραφούν οι υποθήκες σε μια ρεαλιστική αγοραία αξία, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει.
«Απελευθερώνοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα υπερτιμημένα περιουσιακά τους στοιχεία, οι κυβερνήσεις των Bush και Obama είχαν ήδη επιλέξει να κοινωνικοποιήσουν το πρόβλημα. (…)
Αυτή η μετατόπιση του βάρους της προσαρμογής θα είχε επιφέρει απώλειες στους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την καταστροφή, θα τόνωνε τη συνολική ζήτηση και θα μείωνε την αυξανόμενη ανισότητα που απογοητεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων».
«Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση Obama βοήθησε στην ανακούφιση της κρίσης, διαβεβαιώνοντας το κοινό και υποβαθμίζοντας το βάθος των προβλημάτων, αλλά υπήρξε ένα βαρύ πολιτικό τίμημα να πληρώσει.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα και προστατεύοντας τις τράπεζες και όχι τους κατόχους υποθηκών, επιδείνωσαν το χάσμα.
Οι Δημοκρατικοί πρέπει να αναγνωρίσουν αυτά τα προβλήματα, όχι να τα υποβαθμίσουν», καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης