Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάρια για προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα λόγω Σκοπιανού για να συγκαλυφθεί η μείωση των συντάξεων

Σενάρια για προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα λόγω Σκοπιανού για να συγκαλυφθεί η μείωση των συντάξεων
Από τη ΔΕΘ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές - Τσίπρας και Μητσοτάκης πήραν θέση στην αφετηρία
Η στρατηγική, τα πλάνα και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την αποτίμηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τίθενται επί τάπητος στο τραπέζι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Το αφήγημα των δύο όπως όλα δείχνουν από εδώ και πέρα θα εξελιχθεί τόσο στο μέτωπο των προγραμμάτων όσο και στη διεκδίκηση του μεσαίου χώρου.
Πάντως, όλα συγκλίνουν ότι οι παρουσίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτέλεσαν και επισήμως την αφετηρία μιας προεκλογικής περιόδου που για την ώρα κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα είναι ο τερματισμός.
Η αντιπαράθεση πλέον διεξάγεται με φόντο τα όσα εξήγγειλαν οι δύο αρχηγοί ενώ ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα και η προσπάθεια διεύρυνσης και των δύο πλευρών με τη μάχη να έχει κυρίως αναφορά στο χώρο του κέντρου.
Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το ταμείο που έκαναν από την μονομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη. Τα βασικά σημεία που προέκυψαν έχουν ως εξής:
Με το σύνθημα, δίκαιη ανάπτυξη, προσήλθε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορούμε, ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοστολόγηση των δύο προγραμμάτων όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τους δύο αρχηγούς.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ συν τα αναδρομικά που θα δώσει σε δικαστικούς και ένοπλες δυνάμεις τα οποία φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο.  
Στα έξι δισεκατομμύρια, κοστολογείται το πακέτο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη που προαναγγέλλει και δικαιολόγησε το πακέτο με την εξοικονόμηση 2 δισ. από τη μείωση των δημοσίων δαπανών καθώς και από  τον περιορισμό των στόχων για τα υπερπλεονάσματα που θα καταστεί εφικτό μέσω της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης του διεθνούς παράγοντα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.
Το κεντρικό ζητούμενο για τους δύο ήταν ο ΕΝΦΙΑ με τον κ. Τσίπρα να υπόσχεται μείωση 30% σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020 και ως 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές ιδιοκτησίες.
Για το ίδιο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια και μεταφορά του πόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Βέβαια, το σκληρό μπρα ντε φερ είναι γύρω από τους φόρους και ειδικότερα για το ΦΠΑ με τον κ. Τσίπρα να υπόσχεται ότι από το 24% θα κατέβει στο 22% και ο χαμηλός συντελεστής από το 13% στο 12% ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% θα φτάσει μέχρι το 2022  στο 25%.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης για το εν λόγω θέμα υπόσχεται τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο.
Σε ότι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα,  θα υποστεί μια γενναία μείωση σε διάρκεια δύο ετών που θα αγγίξει το 20% ενώ εξήγγειλε επίσης τη μείωση των μερισμάτων από το 15% στο 5% μέσα σε μία διετία.

Σενάρια για προσφυγή στις κάλπες λόγω Σκοπιανού για να συγκαλυφθεί η περικοπή συντάξεων

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων προσπαθεί να κρατησει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εξετάζοντας τις παραμέτρους που αναδεικνύονται ώστε να πάρει τις αποφάσεις του για το χρόνο των βουλευτικών εκλογών και αν αυτές θα συμπέσουν με τις προγραμματισμένες για τον Μάιο κάλπες για την Αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή.
Την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί και με το κόμμα ενώ καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό του Σκοπιανού μετά και από το νέο« τραύμα» που δημιουργησε με τις δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος απειλώντας ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή.  
Πολιτικοί παρατηρητές πάντως σημείωναν με νόημα ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αλλά ότι θα αποσύρει το κόμμα του και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι μπορεί να στηρίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η κυβέρνηση από την πλευρά της εξετάζει το σενάριο, να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό για να συγκαλύψει την περικοπή των συντάξεων και να προσφύγει στις κάλπες
Σήμερα (18/9) το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκτιμήσουν κι εκεί όλα τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών του αντιπάλων στη ΔΕΘ οι οποίες θα καθορίσουν τις κινήσεις του.
Το «Μακεδονικό» μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για τις εξελίξεις αλλά προφανώς  θα τις καθορίσει η οικονομία και κυρίως το θέμα των συντάξεων.
Είναι προφανές ότι με μειωμένες συντάξεις δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση.
Οπότε αν δεν εξασφαλιστεί η μη περικοπή ο δρόμος για τις εκλογές ανοίγει αυτομάτως.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης