Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To investment grade δίνει επιτόκια στο 2,4% στα 10 χρόνια για την Κύπρο ενώ η Ελλάδα στο 4%

To investment grade δίνει επιτόκια στο 2,4% στα 10 χρόνια για την Κύπρο ενώ η Ελλάδα στο 4%
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4% με Ιταλικό 2,86% δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν…η Ιταλία δεν ανακάμψει περαιτέρω.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε ΒΒΒ- σε investment grade δηλαδή από την Standard and Poor’s στις 14 Σεπτεμβρίου επιτρέπει στην Κύπρο να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου έως 1 δισεκ. ευρώ με εκτιμώμενο επιτόκιο κοντά στο 2,40%.
Η Πορτογαλία με επίσης βαθμολογία ΒΒΒ- όπως η Κύπρος έχει επιτόκια 1,83%.
Η διαφορά δικαιολογείται μεταξύ των δύο χωρών, παρ΄ ότι έχουν την ίδια βαθμολογία το γεγονός ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ η Κύπρος βρίσκεται εκτός.
Πάντως η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην σύγκριση Κύπρου με Ελλάδος.
Η Ελλάδα με υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- με βάση την Fitch δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 4%.
Η Κύπρος βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και απέχει μόλις 3 κλίμακες υψηλότερα από την Ελλάδα εμφανίζει spread σχεδόν διπλάσιο από ότι συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Ιταλία.
Συγκεκριμένα στα 5 χρόνια η Κύπρος εμφανίζει απόδοση στα ομόλογα της 1% και η Ελλάδα 3% η διαφορά αυτή – spread – είναι περίπου 200 μονάδες βάσης ή 2% υπέρ της Κύπρου.
Η Κύπρος δεν έχει 10ετές ομόλογο ωστόσο η απόδοση του εκτιμάται ότι θα ήταν στο 2,40% έναντι 4% της Ελλάδος δηλαδή πάλι spread 180 μονάδες βάσης υπέρ της Κύπρου.
Όπως έχει αναλυθεί το spread είναι αυτό που καθορίζει την τιμολόγηση δηλαδή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεταξύ τους συγκρινόμενες διαμορφώνουν διαφορές ή spread και αυτός είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας τιμολόγησης του κρατικού κινδύνου.
Η Ελλάδα υπολείπεται της Ιταλίας 110 με 115 μονάδες βάσης ή 1,10% με 1,15% καθώς το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4% και το Ιταλικό 10ετές 2,86%.
 Εφόσον το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας στην τιμολόγηση του κινδύνου χώρας αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση…στην Ελλάδα δεν εξαρτάται…από την Ελλάδα.
Εάν π.χ. η Ιταλία δεν βελτιωθεί δεν μπορεί να βελτιωθεί και η Ελλάδα καθώς η διαφορά των spreads θα κρατάει δέσμιες τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Εάν δεχθούμε ότι το fair value μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στα 10 χρόνια είναι διαφορά – spread μεταξύ 1,10% και 1,20% και η διαφορά Ελλάδος και Κύπρου είναι 2% προφανώς υπέρ της Κύπρου…τότε η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει στην βελτίωση των άλλων.
Για να τεθεί πιο απλά.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4% με Ιταλικό 2,86% δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν…η Ιταλία δεν ανακάμψει περαιτέρω.
Συμπέρασμα τα ελληνικά ομόλογα δεν θα βελτιωθούν εάν δεν βελτιωθεί και η Ιταλία, η ελληνική αγορά ομολόγων είναι παγιδευμένη στα γρανάζια της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης