Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Νέοι δασμοί σε κινέζικα προϊόντα ύψους 200 δισ. δολ. – Έντονη αντίδραση από το Πεκίνο

tags :
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Νέοι δασμοί σε κινέζικα προϊόντα ύψους 200 δισ. δολ. – Έντονη αντίδραση από το Πεκίνο
Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% έως τα τέλη του 2018 και μετά 25% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων
(upd) Εκτός ορίων κινείται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης Trump ότι προχωρά σε νέους πρόσθετους δασμούς σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Trump έκανε γνωστό ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.
Από την πλευρά της η Κίνα προειδοποίησε ότι μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τονίζοντας ότι τα αντίποινα είναι η μοναδική επιλογή που υπάρχει και «απάντησε» ότι με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ. από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Όπως αναφέρεται, οι δασμοί ύψους 10% θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.
Κατόπιν αυτής της κίνησης από την πλευρά του Trump, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς η Κίνα αναμένεται να αναθεωρήσει τα σχέδια της σχετικά με την αποστολή αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις επί εμπορικών θεμάτων με τις ΗΠΑ.

Η «απάντηση» της Κίνας 


Την επιβολή νέων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ. ανακοίνωσε το Πεκίνο ως αντίποινα στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας, οι δασμοί θα εφαρμοστούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τα ποσοστά θα κυμαίνονται από 5% έως 10%, ενώ θα επιβληθούν σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα.
«Εάν οι ΗΠΑ επιμένουν στην αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, η Κίνα απαντά καταλλήλως» είναι το μήνυμα που στέλνει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον.
Η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το προχωρήσει σε αντίποινα στις ΗΠΑ και να ελπίζει ότι θα βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (18/7/2018) και πριν την ανακοίνωση των αντιποινων.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες από την αμερικανική κυβέρνηση.
«Οι ΗΠΑ δεν ήταν ειλικρινείς» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ τονίζεται ότι «οι συνομιλίες επί ίσοις όροις είναι ο μόνος σωστός τρόπος για την επίλυση της διαμάχης για το εμπόριο».
"Ο πρόεδρος Trump είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας και προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Κίνα προκειμένου να πάρει παραχωρήσεις από τους διαπραγματευτές μας.
Νομίζω ότι αυτή η τακτική του δεν πρόκειται να αποδώσει με την Κίνα" υποστήριξε ο Fang Xinghai, αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής των κινητών αξιών τςη Κίνας, υπογραμμίζοντας πως με αυτήν την κίνηση του ο Trump "δηλητηρίασε" την ατμόσφαιρα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να βρουν μια συμβιβαστική λύση στην εμπορική τους αντιπαράθεση.

Έκκληση από την Ιαπωνία σε ΗΠΑ – Κίνα: Λύστε άμεσα και γρήγορα την εμπορική σας αντιπαράθεση

Έκκληση ΗΠΑ και Ιαπωνία να αναζητήσουν και να βρουν άμεσα λύση στην εμπορική αντιπαράθεση τους απευθύνει η Ιαπωνία, η οποία προειδοποιεί πως από την κλιμάκωση των δασμών όχι μόνο δεν πρόκειται να βγει κάποιος κερδισμένος αλλά απειλείται η παγκόσμια οικονομία.
«Δεν ωφελείται κανείς από αυτούς τους δασμούς» υποστήριξε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Toshimitsu Motegi ενώ ο ΥΠΟΙΚ Taro Aso υπογράμμισε πως ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα μέσω του διαλόγου και όχι με το να ανταποδίδουν δασμούς ο ένας στον άλλο.
«Η μεγαλύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρέπει να κάνουν διάλογο.
Η μείωση του όγκου του εμπορίου σημαίνει συρρίκνωση των οικονομικών τους και ο αντίκτυπος στις άλλες χώρες θα είναι μεγάλος» υποστήριξε ο Aso.
Για εξαιρετικά λυπηρή απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης Trump έκανε λόγο ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, Hiroshige Seko, καθώς όπως είπε αυτή η κίνηση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις άλλες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης