Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων - Στο +1,41% και τις 23.420,54 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων - Στο +1,41% και τις 23.420,54 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,42% στις 27.047 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (18/9) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των επενδυτών, ανακοινώνοντας νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, οι οποιοι θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες (17/9) η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολαρίων, καθώς και ότι αυτοί οι δαμσοί θα αυξηθούν στο 25% τον Ιανουάριο του 2019.
«Εάν η Κίνα λάβει αντίμετρα εναντίον των αγροτών μας ή άλλων βιομηχανιών, θα προχωρήσουμε άμεσα στην τρίτη φάση, η οποία αφορά δασμούς σε εισαγωγές επιπρόσθετων προϊόντων αξίας περίπου 267 δισ. δολάρια», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «έχουμε γίνει πολύ ξεκάθαροι σχετικά με το είδος των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν και έχουμε δώσε στην Κίνα κάθε ευκαιρία ώστε να μας φερθεί πιο δίκαια».
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,41% στις 23.420,54 μονάδες, καθώς το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά +0,13% έναντι του γεν, παραμένοντας κοντά στο να «σπάσει» το φράγμα των 112 γεν.
Στην Κίνα, αν και αρχικά η κινητικότητα των δεικτών ήταν περιορισμένη, εν συνεχεία καταγράφηκε άνοδος, με τον δείκτη Shanghai Composite να ενισχύεται κατά +1,82% στις 2.699,95 μονάδες, και τον δείκτη SZSE Component να κλείνει με κέρδη της τάξεως του +1,67% στις 8.133,22 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,42% στις 27.047 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Tencent υποχωρεί κατά -0,38%, ενώ κέρδη σημείωσε και ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,26% και τις 2.308,98 μονάδες, με την μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά +0,78%.
Αντίθετα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,63% στις 10.760,21 μονάδες, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,38% και τις 6.161,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές του ενεργειακού τομέα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.
Το πετρέλαιο βρίσκεται σήμερα υπό νέες πιέσεις, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τον νέο γύρο δασμών, η οποία προκάλεσε αναταρχές στην αγορά του ενεργειακού κλάδου.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,42% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77,72 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,31% στα 68,47 δολ. ανά βαρέλι.
«Η αυξημένη εμπορική διαμάχη έχει προκαλέσει πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα», σχολιάζει ο αναλυτής της Guotai Junan Futures, Wang Xiao, προσθέτοντας ότι «ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη της οικονομίας εισέρχεται σταδιακά, γεγονός που επηρεάζει ξανά τις τιμές του πετρελαίου».
Σε ότι αφορά την παραγωγή των ΗΠΑ, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε χθες (17/9 ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις επτά μεγαλύτερες εγχώριες επιχειρήσεις της αναμένεται να αυξηθεί κατά 79 χιλ. βαρέλια ημερησίως κατά τον επόμενο μήνα, στα 7,6 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να επιστρέψει η εξισορρόπηση με την αγορά πετρελαίου, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές κατά την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης