Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Draghi και στην Ελλάδα: Να μειωθούν τα NPLs - Τζανακόπουλος: Έχουμε σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια», θετικά τα stress tests

tags :
Μήνυμα Draghi και στην Ελλάδα: Να μειωθούν τα NPLs - Τζανακόπουλος: Έχουμε σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια», θετικά τα stress tests
Ο Δ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά τις συστάσεις Draghi για τα NPLs
(upd2)Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά το μήνυμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης των NPLs στην Ευρωζώνη.
Όπως υπενθύμισε ο Τζανακόπουλος, «οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν πριν από μερικούς μήνες τα stress test με επιτυχία.
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το θέμα των "κόκκινων δανείων.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μήνυμα Draghi και στην Ελλάδα: Να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης των NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Για την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες της Ευρωζώνης, έκανε λόγο ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο Παρίσι.
upd
Σύμφωνα με τον Draghi χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια από τις τράπεζες, τις εποπτικές και τις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να μειωθεί το εναπομείναν απόθεμα των NPLs, ειδικά στις χώρες που ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης των NPLs στην Ελλάδα παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη, ενώ ακολουθεί η Κύπρος.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ, το απόθεμα των NPLs έχει μειωθεί σημαντικά κατά το ένα τρίτο.
Η στοχευμένη εποπτική δράση βοήθησε τις τράπεζες να καταστρώσουν φιλόδοξα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, παρά τις σημαντικές προσπάθειες, ο δείκτης των NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης παραμένει υψηλότερος έναντι των αμερικανικών τραπεζών, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Η ομιλία Draghi επικεντρώθηκε στα οφέλη της τραπεζικής εποπτείας, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε σε θέματα νομισματικής πολιτικής ή οικονομίας.
Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της τραπεζικής ένωσης σύμφωνα με τον Draghi: η διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας των τραπεζών και την ενθάρρυνση της βαθύτερης ολοκλήρωσης στον τραπεζικό τομέα.
«Η Ευρωπαϊκή Εποπτεία συμβάλλει σημαντικά σε αυτούς τους στόχους.
Η ισχυρότερη και ομοιόμορφη εποπτεία οδηγεί σε ανθεκτικές τράπεζες και παρέχει ένα πιο συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής για τις διασυνοριακές τραπεζικές υπηρεσίες», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν έχει αναπτυχθεί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία στηρίζεται στις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό, τόνισε ο Draghi.

(πρώτη ενημέρωση 18 Σεπτεμβρίου 2018, 10:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης