Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στο «κενό» η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα - Στις 6,37 λίρες/δολάριο και πάλι το νόμισμα

tags :
Τουρκία: Στο «κενό» η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα - Στις 6,37 λίρες/δολάριο και πάλι το νόμισμα
Η πτώση της τουρκικής λίρας αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των αιτημάτων των δανειοληπτών για αναδιάρθρωση των δανείων τους
Ως μη γενόμενη ήταν η πρωτοφανής αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με την τουρκική λίρα να χάνει όλα τα κέρδη της, φτάνοντας και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 6,40 λιρών/δολάριο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 13 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε στο 24% το βασικό της επιτόκιο, προκαλώντας ένα πρωτοφανές άλμα στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε στις 6,08 λίρες/δολάριο, από 6,45 λίρες/δολάριο λίγο πριν την απόφαση για το επιτόκιο.
Εντούτοις, σήμερα (18/9), η λίρα βρίσκεται στις 6,37 λίρες/δολάριο, αναιρώντας όλο το εύρος της βελτίωσης.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση οφείλεται και στις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Erdogan έδωσε εντολή στις αρχές να εξετάσουν τα μέλη της αντιπολίτευσης που είναι μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Isbank, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriet.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας συμμετέχει στην τράπεζα με ποσοστό 28%, το οποίο έχει κληροδοτηθεί από τον Kemal Ataturk.
Η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια της, αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των αιτημάτων των δανειοληπτών για αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Αυτό εκτιμάται από τους αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ήδη η τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης των τραπεζών προκειμένου να ελεγχθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αναδιαρθρώσεων απειλεί να προκαλέσει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς η βουτιά της τουρκικής λίρας αυξάνει το κόστος των εταιρικών δανείων σε ξένο νόμισμα – το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 40% της οικονομικής παραγωγής.
Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Τουρκίας έχει αναγγείλει από τον Αύγουστο πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης