Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πτώση 10% - 15% στις αναδυόμενες αγορές έως τα τέλη του 2019

Capital Economics: Πτώση 10% - 15% στις αναδυόμενες αγορές έως τα τέλη του 2019
Ο εκτιμώμενος δείκτης p/e του MSCI των αναδυόμενων αγορών είναι ακόμα υψηλότερος από τον μέσο όρο του 2010
Έρχεται περαιτέρω πτώση στις αναδυόμενες αγορές;
Το παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι αναλυτές της Capital Economics.
«Το γεγονός ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν δεχθεί πλήγμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω ή ότι είναι πιθανό να καταγράψουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τις αμερικάνικες μετοχές στο μέλλον», τονίζουν οι αναλυτές.
Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται τώρα σχεδόν 15% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει σημειώσει καλύτερη πορεία (πίνακας 1).
«Ωστόσο, εμμένουμε στην εκτίμηση ότι ο MSCI αναδυόμενων θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2019, αλλά στη συνέχεια και ότι δεν θα σημειώσει καλύτερες αποδόσεις από τον S&P 500 για τρεις βασικούς λόγους», εξηγεί η Capital Economics.
Πρώτον, οι παράγοντες που συνέβαλαν στη «φτωχή» απόδοση δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.
«Αναμένουμε ότι ο  εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστεί και η οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed δεν έχουν κάνει μεγάλη διαφορά, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του 2019.
Δεύτερον, η Capital Economics εκτιμά ότι  η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα σημειώσει ισχυρή πτώση μέχρι τα τέλη του 2019, καθώς η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνεται.
 Αυτή η εξέλιξη, σχεδόν σίγουρα, θα συμπαρασύρει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών οι οποίες υποχωρούν κάθε φορά που ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 10% ή μεγαλύτερες.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, σπάνια έχουν καταγράψει μικρότερη πτώση από αυτές των ΗΠΑ ιστορικά. Όταν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ προκαλούν πτώση των μετοχών, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αναδυόμενες αγορές δέχονται παρόμοιες πιέσεις με αυτές που δέχεται η Wall Street, εξηγούν οι αναλυτές.
Τρίτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών δεν είναι χαμηλές, παρά το γεγονός ότι έχουν σημειώσει πτώση. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/E του MSCI των αναδυόμενων αγορών είναι ακόμα υψηλότερος από τον μέσο όρο του 2010(πίνακας 3).
Εν κατακλείδι, η Capital Economics εκτιμά ότι ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών θα σημειώσει πτώση της τάξης του 10% με 15% έως τα τέλη του 2019, ελαφρώς χαμηλότερηη από την προβλεπόμενη πτώση του S&P 500.
Η συνολική πτώση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών από τα υψηλά του Ιανουαρίου, έως το τέλος του 2019, η οποία θα ξεπεράσει το 25%, δεν θα είναι ασυνήθιστη, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περισσότερο έξι φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου (πίνακας 4).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης