Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Καλές οι εξαγγελίες, δεν αρκούν ωστόσο για να αλλάξει ρότα το ελληνικό Χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Καλές οι εξαγγελίες, δεν αρκούν ωστόσο για να αλλάξει ρότα το ελληνικό Χρηματιστήριο
Οι εξαγγελίες για τη μείωση φορολογικών συντελεστών, φυσικών και  νομικών προσώπων αλλά και του ΦΠΑ, πρέπει να τύχει της σύμφωνης γνώμης και των δανειστών, οι οποίοι δύσκολα θα συνομολογήσουν
Τα πακέτα φορολογικών απαλλαγών που διαδοχικά εξήγγειλαν από τη ΔΕΘ, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκαν πλέον.
Ωστόσο, αν και ουδείς αμφιβάλει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί λιγότερο φορολογικό βάρος ανάμεσα σε άλλες προϋποθέσεις, ο απόηχος στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν ο αναμενόμενος με το Γενικό Δείκτη να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Παράλληλα, αδυνατεί να βρει επαρκή καύσιμα για να  ξεπεράσει τις 700 μονάδες που τείνουν να αποτελέσουν ισχυρό επίπεδο αντίστασης, καθώς είναι φανερό ότι δεν έχει αποκατασταθεί επαρκής βαθμός εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της: οι εξαγγελίες για τη μείωση φορολογικών συντελεστών, φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΦΠΑ, πρέπει να τύχει της σύμφωνης γνώμης και των δανειστών, οι οποίοι δύσκολα θα συνομολογήσουν.
Η κόντρα της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές μάλιστα ίσως επιταθεί καθώς το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων τίθεται εμφατικά στη διαπραγμάτευση με επιδίωξη τη μη εφαρμογή της από 1/1/2019.
Η δυσπιστία για τις τράπεζες παραμένει καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων απαιτεί προληπτική ενίσχυση των κεφαλαίων τους (με ειδικά ομόλογα και όχι με ΑΜΚ), διαδικασία που δεν ευνοείται λόγω των υψηλών επιτοκίων που έχουν διαμορφωθεί.
Παράλληλα, η υστέρηση των καθαρών εσόδων δεν επιτρέπει την διαμόρφωση σεναρίων κερδοφορίας ενόσω η εξυγίανση είναι σε εξέλιξη.
Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος, ραχοκοκαλιά για το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για την αγορά, ενώ και η παρατεινόμενη διατήρηση του σκηνικού αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα του Folli-Follie συντηρεί το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης για ελληνικούς τίτλους.
H διενέργεια του Road Show το επόμενο διήμερο θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ σε σχέση με τη δυνατότητα να πεισθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για το βαθμό ελκυστικότητας των ελληνικών μετοχών.
Το ελληνικό οπλοστάσιο, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τις ικανοποιητικές επιδόσεις 1ου εξαμήνου για σημαντικό μέρος δεικτοβαρών  και άλλων τίτλων πλην τραπεζών, με την αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών αποτελεσμάτων να φτάνει το 9%, ενώ τα καθαρά κέρδη  ξεπερνούν το  +40%!
Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδος είναι πιθανό να υπάρξει μια ακόμη αναβάθμιση από τη Moody’s ενώ η ενσωμάτωση δύο ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE Αναδυομένων Αγορών θα οδηγήσει σε κάποιες νέες εισροές κεφαλαίων, αναβαθμίζοντας στη συνέχεια των πήχη των προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη που επί του παρόντος συνεχίζει τη συσσώρευσή του.
Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να επιβαρύνεται, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος κλιμακώνει την επιθετικότητά του απέναντι στην Κίνα με την από μέρους του μονομερή απόφαση για νέους δασμούς σε προϊόντα 200 δις. δολάρια.
Το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με τη Μ. Βρετανία είναι πλέον ορατό.
Διαμορφώνονται επομένως ολοένα και περισσότερο δυσμενή δεδομένα για τις αγορές που έχουν ήδη βιώσει την αναταραχή από τη μεταφορά κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων τους.
Εν μέσω πάντως αυτού του δύσκολου περιβάλλοντος, η Κύπρος πετυχαίνει την αναβάθμισή της από την S&P εκδίδοντας άμεσα 10ετές ομόλογο, διαδικασία που θα της προσφέρει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές!

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης