Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro: Η PDVSA θα διπλασιάσει την παραγωγή έως τον Αύγουστο 2019

Maduro: Η PDVSA θα διπλασιάσει την παραγωγή έως τον Αύγουστο 2019
Η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας θα διπλασιάσει την παραγωγή έως τον Αύγουστο 2019, όπως υποστήριξε ο Nicolas Maduro
Η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας (Petróleos de Venezuela, PDVSA) θα διπλασιάσει την παραγωγή έως την 20η Αυγούστου 2019, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Nicolas Maduro, εν μέσω άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Επίσης, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε πως οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα θα φθάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τον στόχο του ενός (1) εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί, η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη Βενεζουέλας μειώθηκε -κατά μέσο όρο- στα 1,392 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο του 2018, μειωμένη κατά 42.000 βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο του 2018.
Το πρόβλημα της εξαγωγικής ικανότητας έχει γίνει τόσο έντονο για την PDVSA, η οποία απαιτεί από τους πελάτες της να στέλνουν πλοία που μπορούν να χειριστούν φορτία από πλοίο σε πλοίο, καθώς δεν υπάρχουν πλέον στη Βενεζουέλα επαρκείς χώροι αποθήκευσης πετρελαίου.
Το αποτέλεσμα ήταν η PDVSA να έχει στη διάθεσή της μόνο 694.000 βαρέλια πετρελαίου για εξαγωγή τον Ιούνιο του 2018, ποσοστό που είναι μικρότερο από το ήμισυ των 1,495 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που υποχρεούται να παραδώσει αυτό το μήνα.

Διαβάστε: Rogoff (Harvard): Παρόμοια με την ευρωπαϊκή, η προσφυγική κρίση στη Βενεζουέλα – Να βοηθήσουν οι ΗΠΑ

Στο πλευρό της Βενεζουέλας η Κίνα - Διαβεβαίωσε το Maduro ότι θα βοηθήσει όπου χρειαστεί

(14/9)Η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει στη Βενεζουέλα όποια βοήθεια μπορεί, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Li Keqiang στον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro, όμως στα κρατικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την παροχή οποιωνδήποτε νέων κεφαλαίων από την Κίνα στη χώρα.
Ο Maduro βρισκόταν στην Κίνα για τετραήμερη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει οικονομικές συμφωνίες καθώς το βυθισμένο στην κρίση μέλος του ΟΠΕΚ προσπαθεί να πείσει τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του στην Ασία να χορηγήσει νέα δάνεια.
Ο Li Keqiang είπε στον Maduro πως η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βενεζουέλας να αναπτύξει την οικονομία της και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, και πως είναι πρόθυμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση χωρίς να επεκταθεί.
Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να εξακολουθήσει την ανάπτυξη επιχειρηματικών και εμπορικών ανταλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα η Βενεζουέλα να μπορέσει να παράσχει περισσότερη «υποστήριξη πολιτικής και νομικές εγγυήσεις», πρόσθεσε ο Li Keqiang.
Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο Maduro ευχαρίστησε την Κίνα για την επί μακρόν κατανόηση και την υποστήριξή της, ανέφεραν κινεζικά ΜΜΕ.
Η Βενεζουέλα είναι πρόθυμη να «εξερευνήσει αποτελεσματικές μεθόδους χρηματοδότησης» με την Κίνα και να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσαν τα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Maduro, χωρίς να επεξηγούν.
Ο Xi Jinping είπε στον Maduro πως οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για να φέρουν τις σχέσεις τους σε ένα νέο επίπεδο και ότι θα πρέπει να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Η Κίνα θα υποστηρίξει, όπως και προηγουμένως, τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να επιδιώξει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Xi Jinping.
Δεν υπήρξε αναφορά στην κρατική τηλεόραση για το αν η Κίνα συμφώνησε να παράσχει νέα κεφάλαια στη Βενεζουέλα.
Μέσα σε μια δεκαετία η Κίνα έχει χορηγήσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια στη Βενεζουέλα με τη μορφή συμφωνιών για πετρέλαιο-έναντι δανείων που βοήθησαν την Κίνα να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της γοργά αναπτυσσόμενης οικονομίας της σε ενέργεια ενισχύοντας τους δεσμούς της με έναν σύμμαχο στη Λατινική Αμερική που τάσσεται κατά των ΗΠΑ.
Η ροή χρημάτων σταμάτησε ωστόσο πριν από σχεδόν τρία χρόνια, όταν η Βενεζουέλα ζήτησε μια αλλαγή στους όρους πληρωμής εν μέσω μειούμενων πετρελαϊκών τιμών και παραγωγής που ώθησαν την κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της σε υπερπληθωριστική κατάρρευση.
Το υπουργείο Οικονομικών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι επρόκειτο να λάβει 250 εκατομμύρια δολάρια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.
Η Βενεζουέλα είχε δεχθεί προηγουμένως ένα δάνειο 5 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα για τον πετρελαϊκό τομέα της, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη ολόκληρο το ποσό.

Διαβάστε: Βενεζουέλα: Χρεοκοπημένο το 40% των επιχειρήσεων μετά την αύξηση κατά 3.000% του κατώτατου μισθού

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης