Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μη επενδύσιμα τα ελληνικά assets, ενώ η Κύπρος 2,4% – Αδυναμία έκδοσης 10ετούς ομολόγου - Οι τράπεζες "βρίσκουν" κεφάλαια με ακριβά επιτόκια 9%-11%

Μη επενδύσιμα τα ελληνικά assets, ενώ η Κύπρος 2,4% – Αδυναμία έκδοσης 10ετούς ομολόγου - Οι τράπεζες
Δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά μακροπρόθεσμα ομόλογα ή για ομολογιακά τραπεζών - Οι επενδυτές ζητούν πολύ ακριβά επιτόκια
Τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται από τις επαφές των ελλήνων θεσμικών στο Λονδίνο με αφορμή το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου…είναι επανάληψη της γνώριμης εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Τα ελληνικά assets δεν είναι επενδύσιμα.
Υπάρχει ενδιαφέρον, παρακολουθούν οι ξένοι τα ελληνικά τεκταινόμενα αλλά ακόμη δεν αγγίζουν Ελλάδα....σε αντίθεση με την Κύπρο που δανείστηκε 1,5 δισεκ. στα 10 χρόνια με επιτόκιο 2,40% ενώ οι προσφορές έφθασαν στα 5,7 δισεκ.
Η πρόσφατη εμπειρία με τις τράπεζες και την προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου να εκδώσει νέο ομόλογο καταδεικνύει ότι οι ξένοι τιμολογούν ακριβά τον ελληνικό κίνδυνο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει φθηνά επιτόκια.
Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο, σε παρούσες τιμές, η απόδοση ενός 10ετούς ομολόγου θα διαμορφωνόταν στο 4,30% όταν η Κύπρος θα επιτύχει απόδοση 2,40%.
Με βάση την τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου είναι προφανές ότι μόνο 3ετές, 5ετές ή 7ετές ομόλογο μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα.
Το 5ετές ομόλογο έχει επιτόκιο περίπου 3% και το 7ετές ομόλογο επιτόκιο περίπου 3,5% με 3,6%.
Το πιο ελκυστικό επιτόκιο μπορεί η Ελλάδα να το επιτύχει με 3ετές ομόλογο αλλά θα δείξει αδυναμία.
Η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει 10ετές ομόλογο αλλά δεν μπορεί καθώς οι επενδυτές ζητούν επιτόκια 4,30% με 4,40%.
Ο Ε. Τσακαλώτος θα βρεθεί στις ασιατικές αγορές στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2018 ώστε να διερευνήσει εάν οι ασιάτες είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα...
Όμως ο σκοπός για την Ελλάδα δεν είναι ένα πυροτέχνημα με 3ετές ομόλογο αλλά το 10ετές που είναι τίτλος αναφοράς και δείχνει πόσο αξιοπιστία έχει μια χώρα στις αγορές.
Η αδυναμία έκδοσης 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις αγορές.
Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδίαζε τον Ιούνιο ή Ιούλιο έκδοση 10ετούς αλλά αυτό το σενάριο έχει εγκαταλειφθεί.
Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κεφάλαια γιατί διαθέτει 30 δισεκ. απόθεμα 24,1 δισεκ. από τον ESM και 6 δισεκ. από αυτά που έχει συγκεντρώσει με ίδια μέσα δεν…είναι επιχείρημα αλλά αδυναμία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να εκδώσουν ομολογιακά tier 2 με στόχο να αντλήσουν 500 εκατ ευρώ.
Τα επιτόκια που προσφέρθηκαν από τους επενδυτές κινήθηκαν μεταξύ 9% με 11% μάλιστα το 11% συνοδεύτηκε με μείωση του ποσού στα 250 εκατ ευρώ.
Επί της ουσίας οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια και εάν βρουν...είναι πανάκριβα.
Μια τράπεζα εάν ανακοινώσει ότι άντλησε κεφάλαια μέσω ομολογιακού με επιτόκιο 10% ή 11% την ίδια στιγμή η μετοχή θα καταρρεύσει γιατί το ακριβό επιτόκιθ είναι απόδειξη χαμηλής εμπιστοσύνης.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών tier 2 και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να εκδώσει 10ετές από αδυναμία.
Αυτό ονομάζεται μη επενδύσιμη ελληνική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης