Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Ο φιλοϊρανός σιίτης al Ameri απέσυρε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία

tags :
Ιράκ: Ο φιλοϊρανός σιίτης al Ameri απέσυρε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία
Ιράκ: Ο φιλοϊρανός σιίτης al Ameri απέσυρε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία
Ο al Ameri του φιλοϊρανικού συνασπισμού Συμμαχία της Κατάκτησης ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού του Ιράκ.
O συνασπισμός του al Ameriήρθε δεύτερος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και προσπαθεί να συστήσει τον μεγαλύτερο συνασπισμό στο κοινοβούλιο ώστε να του ανατεθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.
«Θα ήθελα να ανακοινώσω στον αγαπητό ιρακινό λαό ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου για την πρωθυπουργία προκειμένου να ανοίξω τον δρόμο για τη διεξαγωγή σοβαρού διαλόγου με στόχο την εκλογή πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του βάσει του οράματος της ανώτατης θρησκευτικής αρχής», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο συνασπισμός του Ameri αποτελούταν από πολιτικές ομάδες που συνδέονταν με υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές οι οποίες βοήθησαν την ιρακινή κυβέρνηση να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από τα εδάφη που είχε καταλάβει.
 Ο Οργανισμός Μπαντρ που πρόσκειται στον Αμέρι ελέγχει το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Συμμαχία της Κατάκτησης βρίσκεται σε συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες με τον σιίτη κληρικό Moktana al Sadr για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Moktana al Sadr , ο συνασπισμός του οποίου ήρθε πρώτος στις εκλογές, εμφανίζεται ως ένας ένθερμος εθνικιστής που αντιτίθεται τόσο στην ανάμειξη των ΗΠΑ όσο και του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.
Αρχικά είχε συμμαχήσει με τον συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, αποχώρησε όμως μετά τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών στη Βασόρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης