Τελευταία Νέα
Διεθνή

May: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ για ένα συντεταγμένο Brexit – Barnier: Τον Οκτώβριο η ώρα της αλήθειας

tags :
May: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ για ένα συντεταγμένο Brexit – Barnier: Τον Οκτώβριο η ώρα της αλήθειας
Το Brexit θα συζητηθεί και στην αυριανή 20/9 άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αυστρία
Την θέση ότι Μ. Βρετανία και ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit διατυπώνει σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May, την ώρα πάντως που ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής M. Barnier προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι ο Οκτώβριος θα είναι η ώρα της αλήθειας.
Στο άρθρο της η May, λίγες ώρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αυστρία όπου και θα συζητηθεί το Brexit, επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο.
«Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης.
Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς η Μ.Βρετανία εξέλιξε τη θέση της, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο.
Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα της Μ.Βρετανίας» υποστηρίζει η May.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, M. Barnier επισημαίνει ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέροντας πως ο Οκτώβριος θα είναι η «ώρα της αλήθειας».
Ο Barnier είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.
«Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας» υποστήριξε ο Barnier, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».
Στο άρθρο της η May υποστηρίζει πως η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Μ. Βρετανίας θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της βρετανικής νήσου.
«Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές.
Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα.
Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι.
Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, σε συνδυασμό με έναν φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας.
Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές» τόνισε η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και η May θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε αυτήν βρεθεί συμβιβαστική λύση όσον αφορά το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης