Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι εμπορικές ανησυχίες - Τραπεζική ώθηση στον Dow, στο +0,6%

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι εμπορικές ανησυχίες - Τραπεζική ώθηση στον Dow, στο +0,6%
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον
(upd) Μεικτά πρόσημα κατέγραψε σήμερα (19/9/2018) η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εν μέσω των ανησυχιών για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.



Κέρδη 0,61% για τον Dow Jones στις 26.406 μονάδες, με τον S&P 500 να κινείται 0,13% υψηλότερα στα 2.908 μονάδες.
Αντίθετα οριακές απώλειες 0,08% σημείωσε ο Nasdaq, ολοκληρώνοντας στις 7.950 μονάδες.
Στήριξη στον Dow Jones προσέφερε η μετοχή της Boeing -μιας εταιρείας που θεωρείται «ευαίσθητη» σε θέματα εμπορίου λόγω της μεγάλης της έκθεσης στο εξωτερικό- η οποία ενισχύεται κατά 1,7%, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι τραπεζικές μετοχές, λόγω της ανόδου που σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Η μετοχή της Goldman Sachs κατέγραψε κέρδη 2,9%, της Bank of America ενισχύθηκε κατά 2,6%, της Morgan Stanley κινήθηκε κατά 2,6% υψηλότερα, της J.P. Morgan Chase σημείωσε άλμα 2,9%, ενώ της Citigroup είχε άνοδο 3,3%
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εμφανίστηκε μειωμένο για το β’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης στις εξαγωγές αγαθών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 20,3 δισ. δολ., στα 101,5 δισ. δολ. ή στο 2% του ΑΕΠ -το χαμηλότερο επίπεδο από το γ’ τρίμηνο του 2014- από 121,7 δισ. δολ. στο α’ τρίμηνο του 2018.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 103,5 δισ. δολ.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,282 εκατ. κατοικιών τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στις 1,235 εκατ. μονάδες.
Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν μείωση 5,7%, στις 1,229 εκατ. μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.
Στο επίκεντρο παραμένει, εν τω μεταξύ, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Ουάσιγκτον και Πεκίνο προχώρησαν αυτή την εβδομάδα στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών στις εισαγωγές τους, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα σε περαιτέρω συνομιλίες με την Κίνα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο, με την Credit Suisse να προβλέπει συμβιβασμό ΗΠΑ - Κίνας, σε ορίζοντα 6-9 μηνών.
Την ίδια ώρα, θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει η στορική συμφωνία που πέτυχαν Βόρεια και Νότια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong Un, και ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Moon Jae in, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Πιονγκγιάνγκ ότι συμφώνησαν «στον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν την αποπυρηνικοποίηση» και χαιρέτισαν τη «νέα εποχή», που ανοίγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών και την περιοχή συνολικά.

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με ήπια κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και των εξελίξεων γύρω από το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,33% υψηλότερα, στις 379,98 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,50% κι έκλεισε στις 12.219,02 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,42% στις 7.331,12 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,56% κι έκλεισε στις 5.393,74 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο «έσβησε» τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα κι έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 21.280,78 μονάδες.
H ιταλική αγορά ομολόγων δέχτηκε σήμερα πιέσεις, εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξισορροπήσει τις ακριβές προεκλογικές της δεσμεύσεις με τα «εύθραυστα» οικονομικά της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην Ιταλία, καθώς, αν και δεν αναμένεται να συγκρουστεί με την ΕΕ αναφορικά με το έλλειμμα, δεν φαίνεται πως θα καταφέρει να αποφύγει και τη νέα πολιτική κρίση, καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, εν αναμονή και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, διατύπωσε, σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», τη θέση ότι Βρετανία και ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, την ώρα πάντως που ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, Michel Barnier, προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι ο Οκτώβριος θα είναι η ώρα της αλήθειας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, δήλωσε σήμερα πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, ωστόσο τόνισε ότι οι προτάσεις από μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τα σύνορα της Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας πρέπει να επανεξεταστούν.
Ο κλάδος εξόρυξης κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 3,1%, κυρίως χάρη στα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν οι τιμές του ψευδάργυρου και νικελίου, με τις μετοχές των Glencore, Antofagasta, Anglo American και BHP Billiton να κλείνουν όλες με άνοδο άνω του 3%.
Η μετοχή της Danske Bank υποχώρησε κατά 3,4%, στον απόηχο της παραίτησης του CEO της μετά τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος μέσω της εσθονικής μονάδας της τράπεζας.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Με κέρδη έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 23.672,52 μονάδες, κλείνοντας σε υψηλά 7,5 ετών, καθώς το γιεν εξακολουθεί να παραμένει αποδυναμωμένο έναντι του δολαρίου.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,19% στις 27.407,37 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 2.730,85 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,41% και τις 8.248,12 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 2.308,46 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Samsung ενισχύθηκε κατά 1,4%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,90% και τις 10.857,27 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 6.190 μονάδες, με τις ενεργειακές εταιρείες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης