Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική για τις συντάξεις

Τσακαλώτος: Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική για τις συντάξεις
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα
Στην εκτίμηση ότι θα επικρατήσει η λογική για το θέμα της μείωσης των συντάξεων, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newpost.gr, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ερωτώμενος εάν θα κοπούν τελικά οι συντάξεις, τόνισε τα εξής:
«Η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.
 Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022.
Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά.
Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει».
Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια ανασκόπηση των 3,5 ετώ διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ερωτώμενος σχετικά με τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση το 2015, σημείωσε ότι αν είχε φύγει η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 από το ευρώ, θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης.
«Θεωρώ ότι μια νομισματική ένωση αποτελεί μια αμετάκλητη υπόσχεση να μην κάνει καμία χώρα ποτέ υποτίμηση.
Αν αυτή η υπόσχεση σπάσει από μία χώρα, οι αγορές θα θεωρήσουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Επομένως το «whatever it takes» του Ντράγκι δεν θα μπορούσε να καλύψει αυτήν την περίπτωση.
 Το πρόβλημα που πρέπει να σκεφτούμε, είναι διαφορετικό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει σημασία μόνο το τι είναι αλήθεια, αλλά κυρίως το τι πιστεύουν ότι είναι αλήθεια αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις.
 Η γερμανική οικονομική σχολή, σε αντίθεση με την αμερικάνικη και άλλες ευρωπαϊκές σχολές, υποεκτιμά το ρίσκο της φυγής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Εκτός αν η στρατηγική του κ. Σόιμπλε ήταν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να πάμε σε μια μικρή ευρωζώνη.
Μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε.
Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ.
Αλλά υποστηρίζει μια πιο μικρή ευρωζώνη», εξήγησε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Σε ερώτηση εάν οι δανειστές πριν το δημοψήφισμα δεν επεδίωκαν απλώς τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την πτώση της, ο υπουργός απάντησε:
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κείμενο που μας παρουσίασαν και κρίθηκε στο δημοψήφισμα, ήταν ένα κείμενο επιβολής, πολύ πίσω από όσα είχαμε διαπραγματευτεί επί μήνες.
Αναιρούσε πράγματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις. Δεν ήταν μόνο ένα κείμενο που μας πήγαινε πίσω από τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν έλεγε απολύτως τίποτα για το χρέος. Θα μας πήγαινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 με δυο-τρεις αξιολογήσεις και τότε ίσως άρχιζε η συζήτηση για το χρέος».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν καλύτερο από το κείμενο που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα.
«Η απόδειξη είναι ότι στο τέλος αυτού του προγράμματος πήραμε τη συμφωνία για το χρέος, κάτι που δεν προβλεπόταν στο κείμενο που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα», σημείωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας απάντησε: «Απολύτως. Is the Pope catholic?».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης