Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου κληρώνει για συντάξεις – Συνάντηση Τσακαλώτου με Scholz και Moscovici

tags :
Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου κληρώνει για συντάξεις –  Συνάντηση Τσακαλώτου με Scholz και Moscovici
Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019
Θέμα συντάξεων έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες στον γερμανό ομόλογο του ο υπουργός Οικονομικών Ευκείδης Τσακαλώτος ζητώντας να κλείσει η συζήτηση το συντομότερο όχι μόνο για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 αλλά μέχρι το 2022.
Ο Υπουργός υπερασπίστηκε την θέση της κυβέρνησης, με επιχειρήματα ότι τα πλεονάσματα θα ξεπεράσουν το 3,5% το 2019 αλλά και τα επόμενα τρία έτη θέλοντας να πείσει τους κυρίους Σόλτς και Μοσκοβισί για τα δίκαια αιτήματα της χώρας. Βέβαια ενδιαφέρον θα είχαν και οι απαντήσεις τις οποίες έλαβε ο κ. Τσακαλώτος από τους δύο άνδρες με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network).  
Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία,  υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το θέμα των συντάξεων ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει ούτε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αλλά σε αυτό της 3ης Δεκεμβρίου του 2018 για τεχνικούς ( τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα) και πολιτικούς λόγους ( η γερμανική πλευρά δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά της).  Επόμενος στόχος τώρα της κυβέρνησης είναι η αναβολή του μέτρου της περικοπής και επανεξέταση του το πρώτο τρίμηνο του 2019.  
Έτσι λοιπόν το σενάριο για εξάλειψη του μέτρου από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 δεν προχωρά ούτε καν ακόμη σε αυτό που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.  Θα μπορούσε, τονίζουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των συντάξεων προτείνοντας στους θεσμούς «ισοδύναμα» μέτρα αξίας 2,88 δις. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα». Το θέμα όμως είναι «αν μπορούν αν βρεθούν και από πού», αναρωτιέται η ίδια πηγή, χωρίς να παραβλέπει ότι το 2019 είναι ταυτόχρονα και εκλογική χρονιά…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης