Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street, εν μέσω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών

tags :
Οριακή άνοδος στη Wall Street, εν μέσω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών
Ώθηση στους δείκτες προσφέρουν ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (19/9/2018) η Wall Street, με τους δείκτες να βρίσκουν στήριξη σε ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εν μέσω των ανησυχιών για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,4% στις 26.351 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 2.909 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.963 μονάδες.


Στήριξη στον Dow Jones προσφέρει η μετοχή της Boeing -μιας εταιρείας που θεωρείται «ευαίσθητη» σε θέματα εμπορίου λόγω της μεγάλης της έκθεσης στο εξωτερικό- η οποία ενισχύεται κατά 1,5%.
Από την άλλη, ο Nasdaq δέχεται πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, με τη μετοχή της Apple να σημειώνει απώλειες 0,9%, της Amazon να υποχωρεί κατά 1,2% και τη Microsoft να κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εμφανίστηκε μειωμένο για το β’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης στις εξαγωγές αγαθών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 20,3 δισ. δολ., στα 101,5 δισ. δολ. ή στο 2% του ΑΕΠ -το χαμηλότερο επίπεδο από το γ’ τρίμηνο του 2014- από 121,7 δισ. δολ. στο α’ τρίμηνο του 2018.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 103,5 δισ. δολ.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,282 εκατ. κατοικιών τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στις 1,235 εκατ. μονάδες.
Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν μείωση 5,7%, στις 1,229 εκατ. μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.
Στο επίκεντρο παραμένει, εν τω μεταξύ, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Ουάσιγκτον και Πεκίνο προχώρησαν αυτή την εβδομάδα στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών στις εισαγωγές τους, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα σε περαιτέρω συνομιλίες με την Κίνα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο, με την Credit Suisse να προβλέπει συμβιβασμό ΗΠΑ - Κίνας, σε ορίζοντα 6-9 μηνών.
Την ίδια ώρα, θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρεάζει η στορική συμφωνία που πέτυχαν Βόρεια και Νότια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong Un, και ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Moon Jae in, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Πιονγκγιάνγκ ότι συμφώνησαν «στον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν την αποπυρηνικοποίηση» και χαιρέτισαν τη «νέα εποχή», που ανοίγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών και την περιοχή συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης