Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συμφωνία ειρήνευσης στο Νότιο Σουδάν δοκιμάζεται από το «κλίμα καχυποψίας»

Η συμφωνία ειρήνευσης στο Νότιο Σουδάν δοκιμάζεται από το «κλίμα καχυποψίας»
Τι καταγγέλλει η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν
Το κλίμα «καχυποψίας» κατήγγειλε σήμερα (19 Σεπτεμβρίου 2018) η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, το οποίο επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών που υπέγραψαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 τη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ εξέφρασε τη λύπη της που δεν έχουν ακόμη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της.
«Αυτή τη στιγμή λείπει ένα βασικό συστατικό και αυτό είναι η εμπιστοσύνη.
Όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία έχουν υπάρξει στο παρελθόν φίλοι και εχθροί και από τις συζητήσεις μας μαζί τους καταλάβαμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη καχυποψία.
Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε πολύ για να ενθαρρύνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, καθώς και μεταξύ του λαού του Νότιου Σουδάν», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, David Shearer, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τζούμπα.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην πολιτεία της Κεντρικής Εκουατόρια, όπου ερευνώνται παραβιάσεις τις εκεχειρίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πρέπει επίσης να δούμε ξεκάθαρες αποδείξεις της πολιτικής βούλησης των αντιμαχόμενων πλευρών να τερματίσουν τη βία», συνέχισε ο Σίρερ.
«Δεν έχουμε δει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής.
Αρχικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι η απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο επικεφαλής των ανταρτών Ρικ Μάκαρ υπέγραψαν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αντίς Αμπέμπα μια νέα ειρηνευτική συμφωνία, μετά την αποτυχία των προηγούμενων, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τον καταστροφικό εμφύλιο που σπαράσσει τη χώρα από το τέλος του 2013.
Όμως πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η συνεργασία Κιρ και Μάκαρ δεν θα είναι εύκολη, καθώς μέχρι στιγμής όλες οι απόπειρες έχουν καταλήξει στο χάος και τις συγκρούσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης