Αβραμόπουλος: Θετική η πρώτη συνάντηση με τον Salvini – Να μην αφεθεί μόνη στο μεταναστευτικό η Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Θετική η πρώτη συνάντηση με τον Salvini – Να μην αφεθεί μόνη στο μεταναστευτικό η Ελλάδα
Θετική η πρώτη συνάντηση Salvini – Αβραμόπουλου
Στην συνάντησή του στη Βιέννη με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά Matteo Salvini, αλλά και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, αναφέρεται ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σε σημερινή (19 Σεπτεμβρίου 2018) του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero», είπε χαρακτηριστικά:
«Η συνάντηση με τον Matteo Salvini ήταν θετική.
Ήταν η πρώτη μας διμερής επαφή και είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.
Του είπα ότι οι προτάσεις, που έγιναν πρόσφατα για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβάνονται στην δέσμη μέτρων που παρουσίασα στις Βρυξέλλες».
Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά, υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την ενίσχυση της Frontex και τη μετατροπή της σε πραγματική αστυνομία συνόρων, την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, την επιτάχυνση των επιστροφών, τη συνεργασία και τις συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι, όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλους υπουργούς των χωρών μελών της Ένωσης, είναι πιθανό να επισκεφθεί κάποιες αφρικανικές χώρες, μαζί με τον Matteo Salvini.
Σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου, συνεχίζει να είναι αισιόδοξος, διότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες, στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ζήτησαν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί μεταρρύθμισης του Κανονισμού και να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία».
«Το ζητούμενο είναι να καταλάβουν όλοι ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες, υπό μια συνεχή πίεση», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά την ιταλική πρόταση για ταυτοποίηση των μεταναστών πριν αποβιβαστούν από τα πλοία, δηλώνει ότι «είναι κάτι πολύ περίπλοκο» και ότι «φυσικά, πρέπει πάντα να τυχαίνουν σεβασμού το διεθνές δίκαιο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Σημειώνει, επίσης, ότι το σχέδιο δράσης της Επιτροπής προβλέπει την αύξηση των επαναπατρισμών των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
«Βρισκόμαστε πάντως σε μια κατάσταση που θέτει κάποιες χώρες υπό πίεση, αλλά δεν είναι έκτακτης ανάγκης. Και για τον λόγο αυτό ακριβώς πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον δρόμο που πορευθήκαμε μέχρι σήμερα, διότι είναι σαφές ότι έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα», λέει στην Il Messaggero ο Επίτροπος.
Προβλέπει επίσης ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα θα είναι το κύριο θέμα της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές, και ότι «δεν θα είναι λίγες οι λαϊκιστικές δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευθούν».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, «οι απαντήσεις που δόθηκαν έως τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεταναστευτικό ήταν σωστές, αλλά τώρα πρέπει να υιοθετηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη».
Στις κυβερνήσεις, τέλος, που «επιμένουν να ακολουθούν έναν απομονωμένο, μοναχικό δρόμο», στέλνει το μήνυμα ότι «οι πολιτικές που οδηγούν σε αποτελέσματα δεν είναι εκείνες που εφαρμόζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό».

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS