Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με εμπόριο και Brexit στο επίκεντρο - Στο +0,5% ο DAX

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με εμπόριο και Brexit στο επίκεντρο - Στο +0,5% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,33% υψηλότερα, στις 379,98 μονάδες
Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα (19/9/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και των εξελίξεων γύρω από το Brexit.
ΗΠΑ και Κίνα προχώρησαν αυτή την εβδομάδα στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών στις εισαγωγές τους, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα σε περαιτέρω συνομιλίες με το Πεκίνο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο, με την Credit Suisse να προβλέπει συμβιβασμό ΗΠΑ - Κίνας, σε ορίζοντα 6-9 μηνών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,33% υψηλότερα, στις 379,98 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,50% κι έκλεισε στις 12.219,02 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,42% στις 7.331,12 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,56% κι έκλεισε στις 5.393,74 μονάδες.




Ο FTSE MIB στο Μιλάνο «έσβησε» τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα κι έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 21.280,78 μονάδες.
H ιταλική αγορά ομολόγων δέχτηκε σήμερα πιέσεις, εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξισορροπήσει τις ακριβές προεκλογικές της δεσμεύσεις με τα «εύθραυστα» οικονομικά της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην Ιταλία, καθώς, αν και δεν αναμένεται να συγκρουστεί με την ΕΕ αναφορικά με το έλλειμμα, δεν φαίνεται πως θα καταφέρει να αποφύγει και τη νέα πολιτική κρίση, καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, εν αναμονή και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, διατύπωσε, σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», τη θέση ότι Βρετανία και ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, την ώρα πάντως που ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, Michel Barnier, προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι ο Οκτώβριος θα είναι η ώρα της αλήθειας.
Στο άρθρο της η May, λίγες ώρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αυστρία, όπου και θα συζητηθεί το Brexit, επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, δήλωσε σήμερα πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, ωστόσο τόνισε ότι οι προτάσεις από μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τα σύνορα της Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας πρέπει να επανεξεταστούν.
Ο κλάδος εξόρυξης κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 3,1%, κυρίως χάρη στα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν οι τιμές του ψευδάργυρου και νικελίου, με τις μετοχές των Glencore, Antofagasta, Anglo American και BHP Billiton να κλείνουν όλες με άνοδο άνω του 3%.
Η μετοχή της Danske Bank υποχώρησε κατά 3,4%, στον απόηχο της παραίτησης του CEO της μετά τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος μέσω της εσθονικής μονάδας της τράπεζας.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω άνοδο 0,3% κατέγραψε η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούλιο του 2018, ενώ μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η ετήσια άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία για τον Αύγουστο του 2018, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης