Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Ελλάδα να μην βγει στις αγορές «άσκοπα», αδιάφοροι οι ασιάτες για ελληνικά ομόλογα - Το 5% επιτόκιο βιωσιμότητας στην DSA δεν είναι ισχυρό κίνητρο

H Ελλάδα να μην βγει στις αγορές «άσκοπα», αδιάφοροι οι ασιάτες για ελληνικά ομόλογα -  Το 5% επιτόκιο βιωσιμότητας στην DSA δεν είναι ισχυρό κίνητρο
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιαστεί να εκδώσει νέο ομόλογο, ακόμη δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες.
Η προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου του υπουργού οικονομικών της Ελλάδος να διερευνήσει ξανά τις αγορές σε Λονδίνο και προσεχώς στην Ασία για πιθανή έξοδο με έκδοση ομολόγου προσκρούει σε αντικειμενικά προβλήματα.
Πρωτίστως οι ασιάτες που θα επισκεφθεί η ελληνική αντιπροσωπεία με την Rothschild που είναι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου δεν θα προσφέρουν τίποτε σε αυτή την φάση.
Οι ασιάτες επενδυτές δεν επενδύουν σε χώρες με βαθμολογία κάτω από ΒΒΒ- δηλαδή σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Η Moody's στις 21 Σεπτεμβρίου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα μια κλίμακα σε Β2 από Β3 όμως η αναβάθμιση αυτή θα είναι με όρους πιστοληπτικής ικανότητας αδιάφορη εξέλιξη καθώς άλλοι οίκοι βαθμολογούν υψηλότερα την Ελλάδα π.χ. η Fitch σε ΒΒ-.
Οπότε μπορεί το ταξίδι Τσακαλώτου να έχει μια στρατηγική γνωριμίας και δημοσίων σχέσεων της Ελλάδος αλλά δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα δεν θα κλείσει κανένα deal με τους ασιάτες, ούτε και με την Κίνα καθώς πολλές κινεζικές επιχειρήσεις στο παρελθόν και εσχάτως δεν έχουν βρει ανοικτές πόρτες συνεργασίας.
Οπότε η Ελλάδα στο σκέλος της χρηματοδότησης και της έκδοσης ομολόγων δεν θα βρει βοήθεια από τους ασιάτες επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα με όρους βιωσιμότητας μπορεί να επικαλεστεί τις παραδοχές της DSA του ΔΝΤ αλλά και του ESM που υποστηρίζουν ότι με επιτόκια 5% και χαμηλότερα δεν μεταβάλλεται επί τα χείρω η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει με επιτόκια που απλά δεν επιβαρύνουν την βιωσιμότητα, η Ελλάδα υποχρεούται να βγει να δανειστεί μόνο με 10ετές ομόλογο αναφοράς και με επιτόκια κάτω από 4%.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκια π.χ. 3,90% στα 10 χρόνια θα πρέπει στην δευτερογενή αγορά το 10ετές ελληνικό ομόλογο να είναι 3,50% με 3,60%.
Το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά 10ετή ομόλογα δεν υποχωρούν κάτω από 4% κυρίως λόγω τραπεζών, αυξάνουν οι τράπεζες το συστημικό ρίσκο.
Συν τοις άλλοις εάν παρατηρήσει κανείς το spread δηλαδή την διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών και των Ιταλικών ομολόγων στα 10 χρόνια θα διαπιστώσει ότι κινείται στις 110 με 125 μονάδες – είχε φθάσει προσωρινά στις 150 μονάδες.
Όσο δεν βελτιώνεται η Ιταλία δεν μπορεί η Ελλάδα να βελτιωθεί άλλο.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι γιατί η Ελλάδα ενώ είναι εκτός μνημονίου έχει επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο στο 4,08% και η Πορτογαλία έχει επιτόκιο 1,88% δηλαδή διαφορά spread μεταξύ αυτών των δύο χωρών 220 μονάδες βάσης.
Η απάντηση είναι ότι η Πορτογαλία κερδίζει ως bonus στην απόδοση των ομολόγων της την θετική επίδραση του QE της ποσοτικής χαλάρωσης που εκτιμάται στις 140 μονάδες βάσης.
Εάν η Πορτογαλία δεν ήταν στην ποσοτική χαλάρωση η διαφορά απόδοσης Ελλάδος με Πορτογαλία δεν θα ήταν 220 μονάδες βάσης αλλά 80 μονάδες βάσης.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η Πορτογαλία δεν ήταν στο QE το 10ετές ομόλογο της θα είχε επιτόκιο 3,28% με 3,20% αντί 1,88% που είναι την τρέχουσα περίοδο.

Συμπέρασμα

Η ΝΔ και ορθά επικρίνει την κυβέρνηση για αδυναμία εξόδου στις αγορές, αυτό είναι αληθές.
Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από την πολιτική εντύπωση να βγει στις αγορές για να αποδείξει στην ΝΔ ότι οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Εκδόσεις ομολόγων 3 ή 5 ή 7 ετών θα είναι άσκοπες κινήσεις και οι αγορές θα θεωρήσουν ότι επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει 10ετία καταφεύγει στα 5 ή 3 χρόνια...που τα επιτόκια είναι χαμηλότερα. 
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιαστεί να εκδώσει νέο ομόλογο, ακόμη δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης